Evo ko će na Festivalu evropskog filma na Paliću odlučivati o najboljima! (FOTO)

Članovi žirija su između ostalih i Boris Dežulović, Kristian Žene, Dome Karukoski, Agnes Kočiš, Mira Fornaj

Poznati su svi članovi oba žirija predstojećeg 22. Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati od 18. do 24. jula.

Svoj dolazak potvrdio je i čuveni hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović, koji će biti sedmi član međunarodnog žirija Glavnog takmičarskog programa.

Dežulović (1964) je jedan od osnivača kultnog, u međuvremenu ugašenog satiričnog časopisa Feral Tribun. Studirao je istoriju umetnosti na Splitskom univerzitetu. Takođe je i pisac: Godine 2003. je objavio naučno-fantastični roman "Christkind", 2005. "Jebo sad hiljadu dinara" kao i knjigu poezije "Pesme iz Lore".

Godine 2013. dodeljena mu je Evropska novinarska nagrada u kategoriji Komentator. Njegove kolumne su jedno od najboljih novinarskih štiva koje možete pročitati na ex-Yu prostoru – brilijantne i beskompromisne analize postjugoslovenskih društava.

Oskarovac Džim Šeridan na Paliću

Pored Dežulovića, u žiriju Glavnog takmičarskog programa je i Kristian Žene (Christian Jeune), čelnik odseka za film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, praktično drugi čovek najznačajnijeg filmskog festivala u svetu.

Timu Kanskog filmskog festivala pridružio se 1983. Isprva je radio u pres službi a od 1995. vodi Filmski odsek festivala, gde upravlja procesom predselekcije i selekcije filmova.

Dome Karukoski, treći član žirija, jedan je od najpriznatijih finskih reditelja sa preko 30 festivalskih nagrada i velikim uspehom u bioskopima. Njegovi filmovi daju teškim temama topliji izgled. 2013. bio je izabran među 10 režisera u svetu koje treba gledati od strane časopisa Variety.

Njegov film “Laponska odiseja” je 2011. godine dobio nagradu Umetničkog saveta Festivala evropskog filma Palić.

U žiriju je i Agnes Kočiš (Ágnes Kocsis), mađarska rediteljka, koja je već svojim prvim filmom "Svež vazduh" osvojila 14 nagrada. Film je prikazan na 59. izdanju Filmskog festivala u Kanu u programu Semaine de la Critique i na još 80 festivala. Njen drugi igrani film "Adrien Pal" osvojio je 2010. godine nagradu na 63. izdanju Kanskog festivala, u programu Un Certain Regard (Poseban pogled).

Za svoje delo dobila je i nacionalno priznanje Mađarske, Bela Balaž 2011.

Slovačka rediteljka Mira Fornaj (Mira Fornay) je snimila 13 kratkih filmova i dva dugometražna igrana filma: "Lisice" (2009.) i "Moj pas killer" (2013), koji je nagrađen za režiju na Roterdamskom filmskom festivalu u glavnom takmičarskom programu.

"Moj pas killer" je 2013. godine prikazan i u okviru Glavnog takmičarskog programa Festivala evropskog filma Palić.

Članovi međunarodnog žirija biće i dva glumca: Johanes Kunke iz Švedske, koji je imao zapaženu ulogu u ostvarenju "Turista" Rubena Ostlanda (film je na Kanskom festivalu 2014. osvojio nagradu žirija i takođe Specijalnu nagradu na FEF Palić) i jedan od najznačajnijih domaćih glumaca – Sergej Trifunović.

Sedmočlani Međunarodni žiri dodeliće filmovima iz Glavnog takmičarskog programa nagrade: "Zlatni toranj" za najbolji film festivala, "Palićki toranj" za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija.

O najboljim filmovima iz takmičarskog programa Paralele i sudari odlučivaće Žiri filmske kritike u sastavu: Majkl Petison (Michael Pattison) iz Velike Britanije, koji piše za "Hollywood Reporter", "Variety" i za "British Film Institute", Đerđ Baron (György Báron), najznačajniji mađarski kritičar, kao i filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1 - Vladimir Džudović.

22. Festival evropskog filma Palić biće održan od 18. do 24. jula 2015. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a predfestivalska dešavanja počeće već 13. jula.

Moto ovogodišnjeg festivala je "Evropski san".

Festivalski program ove godine činiće selekcije: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci i Food Film Fest.

Festival evropskog filma Palić se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

(Telegraf.rs)