U Sarajevu zabranjeno odavanje počasti žrtvama Oluje!

Zabranu okupljanja je kako se navodi u saoštenju Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo PU Centar Sarajevo, a skup koji je zakazan za ponedeljak 3. augusta za cilj je imao odavanje pošte nastradalima u "Oluji"

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje zabranu mirnog okupljanja ispred zgrade ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, a čiji je skup prijavio UDIK, povodom obeležavanja 20. godišnjice stradanja Srba u vojnoj operaciji "Oluja".

VEDRANA RUDAN O "OLUJI": Ovo se nikako neće dopasti Hrvatima!

Zabranu okupljanja je kako se navodi u saoštenju UDIK-a donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo PU Centar Sarajevo, a skup koji je zakazan za ponedeljak 3. augusta za cilj je imao odavanje pošte nastradalima u "Oluji" te podsećanje javnosti na zločine Hrvatske vojske prema civilnom srpskom stanovništvu koje Republika Hrvatska danas s ponosom slavi, kaže se u saopćenju UDIK-a.

Zabrana skupa je najgora i najstrašnija slika koju možemo da pošaljemo iz Sarajeva, a želja je bila nešto sasvim drugo, ocenjuje UDIK.

Iz UDIK-a podsećaju da je sloboda okupljanja garantovana članom 11. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te navode da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo selektivno zabranjuje skupove i krši slobodu na mirno okupljanje.

(Telegraf.rs)