POZNATI HRVATSKI PISAC: Srbofobija je teški kompleks hrvatske kulture!

- Srbofobija je jedna od najznačajnijih odlika hrvatske kulture danas, koja je toliko izražena da prelazi u teški kompleks od koga mi (Hrvati) moramo najviše patiti - rekao je hrvatski književnik Igor Mandić

Igor Mandić, hrvatski pisac, književnik, kritičar i esejista smatra da je srbofobija najznačajnija odlika hrvatske kulture.

Ustašija se probudila, nije se pokopala, ona živi u hrvatskom biću!

- Srbofobija je jedna od najznačajnijih odlika hrvatske kulture danas, koja je toliko izražena da prelazi u teški kompleks od koga mi (Hrvati) moramo najviše patiti. Jer kompleksaš je opterećen strašnom boli. Recimo, upravo sad, pred leto, već 15 godina, otvara se sezona lova na Radeta Šerbedžiju. Hrvatska zavist tu prelazi u tešku zavist neoustaške strukture koja u našem društvu buja i u nekim novinama - naveo je Mandić u intervjuu za zgrebački "Jutarnji list".

On dodaje da je ta odlika hrvatskog društva prisutna na svakom koraku.

- Ta hajka je srećom još samo verbalna, ali preti da pređe i u fizičku. Evo, pre nekoliko dana Miloradu Pupovcu u Srbu je zaprećeno da je ovo "zadnji put da tu dolazi i obeležava ustanak srpskog naroda u Hrvatskoj". Šta to znači? Da će mu začepiti usta dogodine? Gumenom kruškom u ustima? Ili će možda zabraniti srpsku stranku u Hrvatskoj? Ili će napokon trijumfovati ta ideja, o kojoj ja govorim već nekoliko godina, da je ta zavist na, recimo, srpske pisce, ili, kako sam prvi, nažalost, rekao, na ćirilicu u Vukovaru, da jer to samo uvod u progon Srba iz Hrvatske - ocenio je on.

(Telegraf.rs/ Izvor: Jutarnji list)