Šta se desi kad neko GREŠKOM dobije vaša dokumenta? EVO ODGOVORA!

Kako kažu u MUP-u, greške se dešavaju, ali ono što je najbitnije da neko uradi je da svaku nelogičnost prijavi nadležnim organima

Da li vam se dogodilo da čujete od nekog prijatelja da je dobio pogrešna dokumenta, odnosno da su mu poslali lične isprave osobe koja ima isto ime, srednje ime i prezime? Verovatno i vi mislite da se to vama nikada nećete dogoditi, a mi vas pitamo, šta ako ipak do toga?

OTKRIVAMO MISTERIJU: Evo šta JMBG i 6 njegovih brojeva govore o vama!

- Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje ličnih dokumenata građani stavljaju na uvid izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, u slučaju promene prezimena prilikom sklapanja braka - rečeno je iz MUP-a za Telegraf.

Kako oni kažu, greške se dešavaju, ali najčešći problem je sa građanima koji ne pogledaju na vreme svoja dokumenta.

- Ako se dogodi da su u navedene javne isprave uneti pogrešni podaci ili ukoliko građani promene svoje lične podatke, ali prilikom podnošenja zahteva za izdavanje ličnih dokumenata to ne predoče policijskom službeniku, kao i ukoliko građani prilikom podnošenja zahteva daju neistinite podatke, može se desiti da se tim građanima u lična dokumenta unesu pogrešni podaci.

Ipak, svaka greška se da ispraviti, ali te dokumente osoba ne sme da koristi javno.

- Dužan je da podnese zahtev za izdavanje nove lične karte, odnosno putne isprave, i tom prilikom će se utvrditi razlog zbog koga je građaninu izdata lična karta, odnosno putna isprava u kojima su evidentirani netačni podaci i u zavisnosti od utvrđenog činjeničnog stanja preduzeti mere da se isprave ti podaci - ističu u MUP-u.

Međutim, pri svakom izdavanju ličnih dokumenata vrši se identifikacija lica, vizuelna i putem otiska prsta, tako da se ne može desiti da se građanima uruče dokumenta koja glase na ime drugog lica.

Iz MUP-a Srbije su poručili građanima Srbije da moraju da imaju u vidu važnost ličnih dokumenata i podataka koji se nalaze u njima, te da svi treba s istom pažnjom da čuvaju lična dokumenta, kao i da vode računa o tome kako i kome ih daju, a kako njihovi lični podaci iz ovih dokumenata ne bi bili eventualno zloupotrebljeni.

Odgovor o tome da li je moguća zloupotreba matičnih knjiga rođenih, uverenja o državljanstvu ili bilo koji drugi dokument smo potražili u Ministarstvu državne uprave i samouprave.

- Saglasno Zakonu o matičnim knjigama ("Službeni glasnik RS", br.20/09 i 145/14) matične knjige, izvodi iz matičnih knjiga i uverenja koja se izdaju na osnovu matičnih knjiga su javne isprave, a podaci upisani u ove javne isprave i činjenice koje se njima dokazuju smatraju se istinitim dok se ne zakonom propisan način ne dokaže suprotno. Na osnovu podataka iz matičnih knjiga izdaju se izvodi iz matičnih knjiga i uverenja koje sadrže poslednje podatke koji su upisani u matičnu knjigu do vremena izdavanja - poručili su oni, te dodali:

- Pri tom, izvodi iz matičnih knjiga nemaju ograničeni rok važenja, a za upotrebu izdatog izvoda iz matične knjige koji ne sadrži poslednje podatk eupisane u matičnu knjigu odgovorno je lice koje ga stavi u pravni saobraćaj. Takođe, ukazujemo da je uverenje o državljanstvu javna isprava koja se izdaje saglasno propisima o državljanstvu pa je u odgovor o delu pitanja koji se odnosu na ovu javnu ispravu u delokrugu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao nadležnog organa u poslovima državne uprave koji se odnose na državljanstvo.

(M. Bojić)