KUGA U AMERICI: Vekovima je ubijala milione ljudi, a sada se ponovo vratila! (VIDEO)

Kuga, pestis, bubonska kuga, "crna smrt" je akutna, teška, zarazna bolest koja se najčešće javlja u bubonskom obliku ili u obliku upale pluća, a uzrokovana je bakterijom Jersinijom pestis

Kuga je vekovima odnosila milione života širom sveta, a pre nekoliko dana od ove bolesti preminula je jedna osoba u saveznoj američkoj državi Kolorado.

Amerika u šoku: Preminuo jedan od najtalentovanijih sportista u zemlji (VIDEO)

Iz tamošnjeg Ministarstva zdravlja rekli su da je preminula jedna odrasla osoba, i osim toga nisu želeli ništa više da otkrivaju.

UBILE SU NA MILIONE LJUDI: Ovo su 10 najsmrtonosnijih bolesti u istoriji (VIDEO)

To je prvi zabeležen slučaj kuge u om kraju još od 2004. godine.

Nadležni su apelovali da vlasnici svoje ljubimce redovno čiste od buva, jer su one glavni prenosioci ove opake bolesti.

Međutim,ovo nije usamljen slučaj u Koloradu. Ranije ove godine od kuge preminuo je tinejdžer Larimer Kaunti.

Centar za Kontrolu i prevenciju bolesti kaže da svake godine oko sedmoro ljudi oboli od kuge u Sjedinjenim Američkim Državama. Njih čak 80 odsto dobiju bubonski oblik ovog virusa.

Iako to može biti opasno po život, uz pomoć moderne medicine i korišćenje antibiotika kuga je sada izlečiva, za razliku od srednjeg veka kada je odnela milione ljudskih života.

Kuga, pestis, bubonska kuga, "crna smrt" je akutna, teška, zarazna bolest koja se najčešće javlja u bubonskom obliku ili u obliku upale pluća, a uzrokovana je bakterijom Jersinijom pestis. Bakteriju prenosi buva, sa glodara na čoveka. Bolesnik sa plućnim oblikom kuge može zarazu da širi vazduhom. Nelečeni oblik plućne kuge se, najčešće, završava smrću, a nepravilno lečena tzv. bubonska kuga, smrtnim ishodom svakog drugog bolesnika.

Kao prirodni izvor - žarište infekcija, bolest se eizootski održava u Africi, Aziji, uključujući i teritorije Rusije, Južne Amerike, i SAD. U Srbiji je poslednja epidemija kuge zabeležena pre više od 160 godina.

(Telegraf.rs/ Izvor: cnn.com)