DŽIHADISTI SE VRATILI KUĆI: Njih 800 čeka znak za terorističke napade po Evropi!

Prema pisanju medija, samo u Veliku Britaniju vratilo se oko 350 islamista koji su obučavani na teritorijama pod kontrolom ISIS-a. Zemlja je na visokom stepenu pripravnosti, a napad na Britaniju je "vrlo verovatan"

Oko 800 mudžahedina obučavanih u kampovima Al Kaide i Islamske države, vratili su se iz Sirije i Irana kućama u Evropu. Prema španskim službama bezbednosti, ti ekstremisti čekaju pozive svojih vođa da počine terorističke napade na tlu Evrope.

KAMENUJU IH, ODRUBLJUJU IM GLAVE I BACAJU IH SA ZGRADA: ISIS ubio najmanje 30 gej osoba

Prema pisanju britanskih medija, samo u Veliku Britaniju vratilo se oko 350 islamista koji su obučavani na teritorijama pod kontrolom ISIS-a. Neki su pod nadzorom bezbednosnih službi, a neki su nestali, piše ekpress.co.uk. Zemlja je na visokom stepenu pripravnosti, a napad na Britaniju je "vrlo verovatan", navode mediji.

- Te osobe nisu dobro trenirane, ali spremne su da učine bilo šta. Reč je o indoktriniranim osobama koje su prošle minimalnu obuku - govore izvori.

- Reč je o mladićima koji brzo postaju pristalice ISIS-a i fanatici. Odlaze u ratne zone ili ostaju u domovima i ponašaju se kao takozvani vukovi samotnjaci - rekao je španski ministar sigurnosti Francisco Martinez.

Ova upozorenja objavljena su kratko nakon izbegnute tragedije u brzom vozu u petak u Francuskoj kada su Marokanca Ajuba El-Hazanija, naoružanog kalašnjikovim, svladala četvorica putnika. Među njima su bila dvojica američkih marinaca koji su se tamo slučajno zatekli. Sve ih je već odlikovao francuski predsednik Oland.

BOLESNI SNIMAK DŽIHADISTA: Dečak uzvikuje TAKBIR i seče glavu plišanom medi (VIDEO)

Ispostavilo se da je Markoanac simpatizer Islamske države i da je izbegnut veliki masakr. Bezbednosne službe veruju da je Kazani pre ukrcavanja u voz dobio kratki brifing o tome što mora da uradi.

Mediji pišu da je živeo u Španiji do lani kada je otputovao u Tursku a onda u Siriju. Tamo je prošao neku vrstu treninga. Inače, Marokanca su svojedobno španski policajci uhapsili zbog droge.

Ekstremisti Islamske države imaju razvijenu mrežu regrutovanja putem interneta, a osim muškaraca, skloni su i vrbovanju dece-ratnika, kao i tinejdžerki.

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor:net.hr)