Osuđuju ISIS da uništava drevne gradove, a Evropljani su uradili nešto još gore u srcu Italije! (FOTO)

Poslednjih par meseci možemo da vidimo kako džihadisti uništavaju sve pred sobom, uključujući i kulturna dobra. Ali, tako nešto se dešava i zemlji koja je poznata po svojim mnogobrojnim znamenitostima

Od kada su u junu prošle godine džihasiti Islamske države preuzeli veće delove Iraka i Sirije i proglasili kalifat, krenuli su sa uništavanjem kulturnih nasleđa koja su stara i po nekoliko hiljada godina. Iako su se svi zgražavali nad njihovim gnusnim zločinima, nešto tako se već neko vreme dešava u Evropi.

DIGLI GA U VAZDUH: Ekstremisti Islamske države uništili drevni hram u Palmiri (VIDEO)

Ekstremisti ISIS-a su prvo razneli istorijski zid Ninive u centru Mosula, i to uz pomoć velike količine eksploziva. Onda su se okomili na drevni asirski grad Nimrud u Iraku, kojeg su uništili buldožerima. Njihovi napadi su se iz dana u dan ponavljali, a na meti su im bili i drevni ostataci 2.000 godina starog grada Hatra.

Poslednji u nizu je bio drevni sirijski grad Palmira, kojeg su džihadisti potpuno razorili. Svi su osudili i zgražavali se nad njihovim zločinačkim aktima, i govorili kako uništavaju kulturna dobra koja su vekovima čuvana.

Ali, nešto tako se dešava i u Evropi, a malo ko obraća pažnju i govori o tome. Primer koji možemo da uporedimo je polako uništavanje drevnog grada Pompeje, nedaleko od Napulja u Italiji.

Ukradena freska iz Pompeje

Tokom prošle godine u Pompeji je ukraden deo freske, a nekoliko zidova ovog antičkog grada se srušilo, među njima i deo zida Venerinog hrama. Ono što sada može da se vidi u Pompeji je za svaku osudu.

Naime, jedna česma u ovom arheološkom nalazištu je oskrnavljena. Nekolicina ljudi je odmah reagovala putem interneta, pozivajući ljude da ne uništavaju vredne kulturne spomenike.

Ruše se zidovi stare Pompeje

Iako su na prvi pogled korisnici interneta mislili da je ovo delo ISIS-a i da su fotografije iz arheoloških nalazišta u Siriji ili Iraku, ova nemarnost se dešava ispred nosa Evropljana.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)