SVE O KUBANSKOJ VAKCINI ZA RAK PLUĆA: Kome je namenjena, kako se prima, kako deluje!

Pacijent prima četiri doze vakcine, i to u levo i desno rame, i u levi i desni kuk, isti postupak ponavlja se posle 14 dana, pa još tri puta na svakih 14 dana

Kubanska vakcina "cimavax EGF" protiv raka pluća, koja će ubrzo biti dostupna i našim pacijentima, namenjena je pre svega bolesnicima koji imaju ovu vrstu karcinoma u poodmaklom stadijumu.

Radi se o terapeutskoj a ne preventivnoj vakcini, koja kancer u poodmaklom stadijumu pretvara u hroničnu bolest, pa pacijenti koji je prime mogu da žive faktički kao da imaju dijabetes.

SPASONOSNI LEK USKORO U SRBIJI: Kubanska vakcina će se davati u tri ustanove!

 

KAKO DELUJE?

Cilj ove vakcine nije da izleči bolesnika, već da on sa njim nastavi da živi. Tačnije, vakcina usporava i zaustavljava napredovanje metastaza na druge organe.

Kancer se transformiše u hronično nezarazno oboljenje, kao što su hipertenzija ili dijabetes. Pacijenti u tom slučaju redovno primaju vakcinu koja ih održava u životu kao insulin dijabetičare. Samim tim se povećava preživljavanje i kvalitet života pacijenta.

KUBANSKA VAKCINA PROTIV RAKA JOŠ NIJE STIGLA: Čeka se potpis ugovora iz Havane!

 

KOME JE NAMENJENA?

Postoje jasni kriterijumi po kojima se određuju pacijenti na koje ova vakcina deluje a samim tim mogu i da je prime.

Naime, ne mogu da je prime svi pacijenti oboleli od raka pluća. Kliničke studije, koje su urađene do sada, pokazale su da ne mogu da je prime pacijenti sa dijagnozom raka pluća u poodmakloj fazi sa metastazama u centralnom nervnom sistemu. Takav pacijent zahteva drugačiji tretman, uključujući i steroidne lekove, čije dejstvo može da utiče na efekat ove vakcine.

Zašto neki pušači dobiju rak, a drugi živi i zdravi doguraju do 100 godina?

Vakcina je, naime, namenjena pacijentima koji imaju nemikrocelurani odnosno karcinom u poodmakloj trećoj B ili četvrtoj fazi.

Ipak, i oni moraju da prođu rigoroznu selekciju na osnovu istorije bolesti, kako bi se na osnovu nje dala konačna odluka da li pacijent može da je primi ili ne.

KAKO SE PRIMA?

Pacijenti, koji su pogodni za primanje "cimavaxa", na samom početku lečenja primaju četiri doze, i to u levo i desno rame, i u levi i desni kuk. Isti postupak ponavlja se posle 14 dana, pa još tri puta na svakih 14 dana.

Nastavak lečenje ovom vakcinom zavisi od dogovora sa lekarom.

LONČAR: Ako sve bude u redu kubanska vakcina za lečenje raka pluća do septembra

DA LI PRODUŽAVA ŽIVOT?

"Cimavaks EGF" rezultat je 25-ogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju (CIMAB) iz Havane. Njena klinička istraživanja počela su 1993. godine, a od 2008. godine ona je i zvanično počela da se koristi na Kubi.

Zavidan broj bolesnika, odnosno 20 odsto onih koji su je primali, živi duže od pet godina, a najnoviji rezultati pokazuju da kod pacijenata koji imaju povišen nivo faktora EGF a to je faktor rasta koji izaziva metastaze, vakcina ima najbolji efekat.

Simptomi raka koje nikako ne smete da ignorišete!

Vakcina je bezbedna a što se tiče neželjenih efekata, pojavljuju se oni koji su prisutni i nakon primanja drugih vakcina u vidu blagog do umerenog crvenila, anoreksije, grčeva, drhtavice, glavobolje, mučnine, povraćanja, povišene temperature, talasa toplote, hipertenzije ili hipotenzije. Mogu se javiti i crvenilo i bol na mestu uboda.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

( LJ. R.)