OVAJ GADAFIJEV GOVOR JE ZAPALIO UN: Ko će biti osuđen za raspad Jugoslavije! (VIDEO)

Moamer Gadafi bio je libijski političar, državnik, vojni vođa i de facto vođa Libije, koji je to postao nakon vojnog udara 1969. godine

Moamer Gadafi bio je libijski političar, državnik, vojni vođa Libije, koji je to postao nakon vojnog udara 1969. godine. Ali i veliki obožavalac i prijatelj Jugoslavije. 

GADAFIJEVO PROROČANSTVO SE OSTVARILO: "Milioni izbeglica preplaviće evropske granice"!

Njegova druga žena bila je Jugoslovenka Sofija Farkaš, pa zato Jugoslavija postaje Gadafijev najbolji prijatelj,a i poslovni partner.

Libija s jedne strane dobijala tehničku pomoć i određen broj vojnih instruktora, a Jugoslavija je s druge strane dobijala naftu. U septembru 2009. godine Gadafi se prvi put obratio skupštini Ujedinjenih nacija.

On je oštro kritikovao njihovu međunarodnu politiku. Gadafi se osvrnuo i na raspad Jugoslavije.

- Nijedna zemlja nije bila miroljubiva kao Jugoslavija, izgrađena korak po korak i deo po deo nakon što ju je Hitler uništio. Onda smo je mi uništili, uradili smo isto što i Hitler. Tito ju je izgradio ciglu po ciglu, a onda smo stigli mi i srušili je svojim imperijalističkim ličnim interesima. Kako možemo biti spokojni nakon toga? Ako je mirna zemlja poput Jugoslavije bila suočena s takvom tragedijom, Generalna skupština bi trebalo da pokrene istragu i da odluči koga osuditi na Međunarodnom sudu - poručio je Gadafi.

Snimak njegovog govora možete pogledati u videu ispod. Deo govora koji se tiče Jugoslavije počinje od 1:05:12:

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: radiosarajevo)