KAKAV BLAM: Autori poznate serije nisu proveravali šta znače poruke na arapskom, a sad se CRVENE OD STIDA! (FOTO) (GIF)

Autori američke serije “Domovina” (Homeland) napravili su neverovatan propust

Grafiti umetnici koje su producenti serije "Domovina" (Homeland) unajmili da natpisima na zidovima doprinesu autentičnosti izbegličkog kampa u Bejrutu, porukama na arapskom jeziku kritikovali su tu seriju kao rasističku.

MESTO ŽENE U ISLAMU: Vredi kao pola čoveka na sudu, ali nije baš sve crno kao zastava Islamske države (FOTO)

U epizodi emitovanoj u SAD u nedelju, koja je smeštena u izbegličkom kampu koji vodi Hezbolah u Libanu, ali snimljena u Berlinu, glavna glumica Kler Dejns prolazi pored slogana "Domovina je rasistička"" i "Domovina je vic i nija nas nasmejala".

Berlinski grafiti umetnik Stoun (Stone) rekao je danas da on i njegova dva druga isprva nisu hteli da prihvate posao kada su ih kontaktirali producenti, ali su odlučili da ponudu iskoriste da izraze svoje mišljenje o seriji.

Tri umetnika su u saopštenju navela da je "serija dobila reputaciju najzatucanijeg programa na televiziji zbog netačnog, jednoobraznog i veoma pristrasnog prikazivanja Arapa, Pakistanaca i Avganistanaca, kao i veoma lošeg predstavljanja gradova Bejruta, Islamabada i takozvanog muslimanskog sveta uopšte".

ISLAMSKA LEGALNA PROSTITUCIJA: Ono kad sklopiš brak na sat vremena, a sa suprugom se vidiš u motelu (FOTO)

- U samoj prvoj sezoni 'Domovine' američkoj javnosti je objašnjeno da je Al-Kaida zapravo iranski poduhvat. Prema priči, ne samo da ima bliske veze s Hezbolahom, već Al-Kaida traži osvetu protiv SAD u ime Irana -  naveli su umetnici Heba Amin, Karam Kap i Stoun.

Na sastanku su im, prema njihovom saopštenju, predate slike "proasadovskih grafita - valjda prirodnih u sirijskim izbegličkom kampu".

Umesto traženog oni su pisali razne druge poruke poput "Domovina NIJE serija", "Situaciji ne treba verovati" i "Ova serija ne predstavlja stavove umetnika".

Producenti nisu proveravali poruke na arapskom.

-Sadržaj ispisan na zidovima nije bio predmet pažnje. U njihovim očima, arapski natpisi su samo vizuelni dodatak koji kompletira horor-fantaziju Bliskog istoka, poster sliku koja dehumanizuje ceo region na bezljudske figure u crnim burkama i pored toga, ove sezone, na izbeglice-naveli su umetnici.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Beta)