RODOLJUB ŠABIĆ ŠALJE INFOSTAN NA SUD: Traži prekršajni postupak zbog afere sa računima

- Takav postupak je slučaj nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, što predstavlja prekršaj Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - saopštio je Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio da se pokrene prekršajni postupak protiv beogradskog Javnog komunalnog preduzeća Infostan i kompanije Đenerali osiguranje Srbija zbog nedozvoljene obrade podataka o ličnosti.

POVERENIK ZA INFORMACIJE TVRDI: Računi za "Infostan" su skandalozni!

On je podneo taj zahtev zbog toga što je JKP Infostan koristio zbirku ličnih podataka svojih korisnika.

- Takav postupak je slučaj nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, odnosno obrade bez osnova u zakonu ili bez pristanka lica o čijim podacima se radi, što predstavlja prekršaj Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - saopštio je poverenik.

Poverenik je sproveo nadzor u oba preduzeća i dobili su nalog da odmah obustave nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

- Nije realno i racionalno da se zakonito postupanje sa podacima o ličnosti obezbeđuje samo akcijama i intervencijama poverenika. U organima javnih komunalnih preduzeća su ljudi koje postavlja vlast, svejedno da li državna ili lokalna i oni imaju nespornu obavezu i odgovornost da obezbeđuju da poslovanje tih preduzeća bude u skladu sa zakonima, uključujući naravno i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti - saopštio je poverenik.

Podsetimo, direktor Infostana Veselin Marković dao je ostavku posle afere sa računima na kojima je 390.000 Beograđana dobilo na naplatu i dodatni iznos od 200 dinara za osiguranje preko Đenerali osiguranja.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)