POMOĆ AMERIČKE AMBASADE: Crvenom krstu Srbije uručena donacija za migrante (FOTO)

- Srećan sam što sam danas ovde i radujem se saradnji sa Crvenim krstom Srbije, na ovaj način pokušavamo da pomognemo vašoj Vladi da se što lakše izbori sa migrantskom krizom - rekao je Gordon Dugud

Danas je u Beogradu u ime Ambasade SAD otpravnik poslova Gordon Dugud uručio Crvenom krstu Srbije donaciju za podršku njihovim naporima u pružanju humanitarne pomoći izbeglicama i migrantima u Srbiji.

OVAJ PRIZOR IZ VOZA ZA BEOGRAD ĆE VAS POTRESTI: Napaćeni migranti sa decom spavaju na podu vagona! (FOTO)

Donacija se sastoji od zimskih jakni za decu i odrasle, pojedinačnih higijenskih paketa, hrane i drugih sredstava koje će Crvenom Krstu pomoći u održavanju migrantskih centara.

Evropska komanda oružanih snaga SAD (EUCOM) je obezbedila 30.000 američkih dolara za nabavku odeće i drugih potrepština.

- Srećan sam što sam danas ovde i radujem se našoj saradnji sa Crvenim krstom Srbije, na ovaj način pokušavamo da pomognemo vašoj Vladi da se što lakše izbori sa migrantskom krizom. Moram reći da sam veoma zadovoljan kako srpski narod pomaže izbeglicama iz Sirije, a naročito mi je drago što to radite punim srcem. Zahvaljujem se i pukovniku Taftu Blekbernu, vojnom atašeu u Ambasadi SAD-a, bez kojeg ova pomoć ne bi bila moguća - rekao je Gordon Dugud.

Predsednik Crvenog Krsta Srbije Dragan Radovanović istakao je da ova donacija veoma znači, i da pomoću nje možemo zbrinuti nekoliko hiljada izbeglica.

- Zahvaljujemo se američkoj Ambasadi na donaciji i sve ove stvari koje vidite ovde biće još sutra prosleđene najugroženijim mestima, prvenstveno mislim na Preševo, Dimitrovgrad i Šid jer je koncentracija izbeglica tamo najveća. Crveni Krst je od početka migrantske krize pomogao do sada 165.000 izbeglica koje su prošle kroz našu zemlju - rekao je Radovanović.

On je dodao da je u donaciji dobijeno 80 zimskih jakni za decu uzrasta od dve do deset godina, zatim 3.500 higijenskih paketa kao i 12.000 pribora za jelo. Pored toga dobijene su i mašine za čišćenje snega koje će umnogome pomoći u zimskom periodu koji nam sledi.

Druga isporuka, vredna oko 250.000 američkih dolara, trebalo bi da pristigne iz SAD krajem novembra. Sadržaće šatore, ležajeve, dušeke, grejalice i sanitarnu opremu.

Ovaj projekat potvrđuje posvećenost Vlade SAD partnerstvu sa Srbijom u poboljšavanju kvaliteta života onih kojima je pomoć potrebna.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)