KRIJEMO ŠAKE, A LETI NOSIMO DUGAČKE PANTALONE: Ispovest Gorana F. koji živi sa bolešću o kojoj SRBI ne znaju ništa! (FOTO)

Najmlađi oboleli može imati samo dva-tri meseca, ili 2-3 godine. Bolest u nekim slučajevima pokriva i do 98 odsto tela. U proseku oboleli žive sedam godina kraće od zdravih osoba

Psorijaza nije zarazna bolest, od nje se ne umire, ne preti okolini, ali je onima koji je imaju zabranjeno da budu davaoci krvi.

KRALJICA SRPSKOG SPORTA POKAZALA KOLIKO JE HUMANA: Ivana Španović snimila spot za kampanju "Doskoči psorijazi"! (VIDEO)

U Srbiji trenutno ima oko 150.000 psorijatičara, retko kome od njih je pruženo adekvatno lečenje, a kao posledica bolesti najčešće se javlja - odbacivanje obolelih od okoline!

Ljudi neretko kriju svoje šake, leti nose duge pantalone, košulje zakopčavaju do grla... No, lice se ne može pokriti.

Najmlađi oboleli može imati samo dva-tri meseca, ili 2-3 godine. Bolest u nekim slučajevima pokriva i do 98% tela.

Doktori iz neznanja često kažu "to je psorijaza, biće bolje, ne brini", a za terapiju daju kreme za opekotine. Psorijatičari, međutim, u proseku žive sedam godina kraće od zdravih osoba. 

Goran Filipović od 6. godine ima psorijazu, i predsednik je udruženja "Pacijenti protiv psorijaze 3P". Imao je sreću, da mu psorijaza nije na vidnim mestima, njegovo samopouzdanje nije nestalo i tu svoju prednost je odlučio da iskoristi na pravi način - za borbu!

- Čest je izgovor da za psorijatičare nema dovoljno novca, iako se za neke druge zapaljenske bolesti koje primaju isti lek kao i mi, godišnje izdvoji 8,6 miliona evra. Nama je neophodna biološka terapija, lečenje je skupo, mesečno je potrebno oko 20.000 dinara za terapiju - odmah u početku nas Goran upućuje na pravo stanje stvari i problema sa kojima se součavaju psorijatičari.

- Problem psorijatičara je višeslojan. Tu je prvo problem dijagnostifikovanja, pa neadekvatne terapije i naposletku diskriminacije. Neprestano smo dikriminisani u zapošljavanju. Doktori nas uzimaju zdravo za gotovo, a da ne pričam na kakve probleme sa partnerom nailaze oni, koji imaju psorijazu na polnom organu - priča Goran, a mi pomalo zatečeni saznanjem da može i tu da se javi psorijaza pitamo koja mesta su najkritičnija.

- Polni organ svakako svrbi, neprijatno je, jer partner može pomisliti da je zarazno. Na anusu, u nosu, i na licu svakako je najgore zbog estetike - kaže Goran.

Filipović dodaje i da bolest utiče na psihu obolelih, da obično padaju u depresiju, povlače se u sebe, ne razgovaraju sa okolinom, a 2-3% obolelih ima suicidne ideje ili izvrše samoubistvo.

Udruženje "Pacijenti portiv psorijaze 3P" nedavno su snimili promo spot u okviru akcije "Doskoči psorijazi" zajedno sa Ivanom Španović ne bi li skrenuli pažnju na svoj problem. Prema Borisovim rečima jako su zadovoljni reakcijama, i neizmerno zahvalni Ivani što je bez reči prihvatila da učestvuje u kampanji.

Pogledajte i najnoviji spot o borbi protiv psorijaze:

(I. Lazić)