Vernici slave SVECA koji se SUPROTSTAVIO CARU KONSTANTINU!

Paradoks smrti vojvode Artemija leži u tome što se ona odigrala po naređenju Konstantina 311. godine, a samo dve godine kasnije je isti imperator Milanskim ediktom dozvolio slobodno propovedanje hrišćanstva

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Artemija, vojnika koji je u vojsci cara Konstantina dobio titulu vojvode, ali ga je imperator na kraju pogubio zato što je štitio hrišćane.

OD TAOCA U SAMICI DO USPEŠNOG IMPERATORA: Ovo je priča o Konstantinu Velikom, koju NISTE ZNALI! (FOTO)

Paradoks smrti vojvode Artemija leži u tome što se ona odigrala po naređenju Konstantina 311. godine, a samo dve godine kasnije je isti imperator Milanskim ediktom dozvolio slobodno propovedanje hrišćanstva.

AVE SERBIUS: Nećete verovati koliko je rimskih imperatora rodom iz Srbije! (FOTO)

Predanje kaže da je Artemije bio jedan od najboljih Konstantinovih vojskovođa koga je car poštovao i čije je savete redovno slušao.

PRAVOSLAVCI SLAVE SVETU PETKU: Evo šta danas nikako NE SMETE DA RADITE

Međutim, kada su jednom prilikom bili uhapšeni sveštenici Evgenije i Makarije, Artemije se javno usprotivo odluci Konstantina da ih pogubi.

Legenda kaže da je Artemije izašao pred imperatora sa rečima da nudi svoj život u zamenu za živote sveštenika. Car se navodno toliko razbesneo da je odlučio da prihvati njegovu ponudu.

Evgenije i Makarije su proterani van granica carstva, a Artemije je najpre šiban, a potom posečen mačem.

(Telegraf.rs)