OVIM SE DOPINGUJE ISIS: Zaplenjene dve tone "kaptagona", droge na koju su navučeni džihadisti

Ovaj narkotik nazivaju "pogonskim gorivom" u rata u Siriji, jer ga džihadisti konzumiraju kako bi bili spremni za svoje borbe

Odeljenje za narkotike turske policije je u dve odvojene racije zaplenilo skoro 11 miliona komada ili dve tone amfetaminskih tableta (Captagon) kod granice sa Sirijom. Ova pošiljka je navodno bila namenjena borcima Islamske države.

OVO JE DROGA ISLAMSKE DRŽAVE: Evo čime se teroristi dopinguju pre napada

Samo u jednoj od racija je pronađeno 7,3 miliona tableta koje su bile skrivene u pošiljci sa 1.300 filtera za ulje. Uhapšeni su turski i sirijski državljanin.

U pitanju je fenetilin, sintetički stimulans koji je prvi put proizveden 1960. godine kao lek za depresiju i narkolepsiju. On je na ilegalnom tržištu pomešan sa kofeinom (Captagon).

Ovaj narkotik je popularan na Bliskom istoku i u zapadnoj Aziji gde ga koriste borci na sirijskom ratištu kako bi ostali budni i jaki tokom svojih akcija. Upravo zbog toga, nazivaju ga "pogonskim gorivom" rata u Siriji. Postoje i tvrdnje da se proizvodnjom i prodajom tog narkotika finansira tamošnji sukob.

Da podsetimo, početkom ovog meseca je uhapšen saudijski princ sa dve tone istih tableta, koje je pokušao da prebaci iz prtljažnika u privatni avion.

(Telegraf.rs/ Izvor: independent.co.uk/ net.hr)