CELO SELO SLAVI SVETOG NIKOLU: Šta mislite, ko kod koga ovde ide U GOSTE? (FOTO)

- Od vajkada je Sveti Nikola bio slava svih koji žive u selu. To je ono što je naše obeležje, deo tradicije i istorije naših porodica. Jedina mana je što nam manjkaju gosti - kaže Savka Mitić

Prokupačko selo Babin Potok rekorder je u obeležavanju slave Svetog Nikole, jer od 200 domaćinstava samo tri ne proslavljaju ovog sveca.

TAJNA SVETOG NIKOLE: Evo zašto ga jedni slave POSNO, a drugi - MRSNO! (FOTO)

Kako kažu meštani, ima to svojih mana, jer se smanjuje broj gostiju koje bi domaćini želeli da ugoste. Ipak, pronađen je kompromis, jer se Sveti Nikola u svim kućama obeležava tri dana, pa po utvrđenom redu i komšije barem na kratko svrate da čestitaju slavu jedni drugima.

Bliži se Sveti Nikola! Evo recepata za POSNU sarmu! (VIDEO)

- Od vajkada je Sveti Nikola bio slava svih koji žive u selu. To je ono što je naše obeležje, deo tradicije i istorije naših porodica. Jedina mana je što nam manjkaju gosti - kaže Savka Mitić, koja je čitavu nedelju provela pripremajući slavsku trpezu, i dodaje da bukvalno svaka druga osoba koju zna u ovom kraju obeležava ovog sveca.

Evo zašto sutra POLA SRBIJE slavi SVETOG NIKOLU, a ostatak ide U GOSTE!

PIJANI ŠARAN, PUNJENE PASTRMKE, OSLIĆ S BADEMOM: Ako ovako spremite RIBU za Svetog Nikolu oduševićete sve svoje goste (RECEPTI) (VIDEO)

I da nije Babinog Potoka, popularnost Svetog Nikole u prokupačkom kraju daleko prevazilazi sve ostale praznike. Iako ne postoje zvanični podaci, smatra se da Svetog Nikolu obeležava 60 odsto domaćinstva, a svi ostali su gosti. Tako u jednom danu oni koji je ne obeležavaju na velikoj su muci, jer moraju da obiđu par domaćinstva.

OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Cela Srbija slavi NIKOLJDAN!

- Moji roditelji u Podini, tetka i sestra u Babinom Potoku, prijatelji u Rečici, kumovi, slave Svetog Nikolu. kad krene obeležavanje, u prvom trenutku me uhvati panika, jer ne znam kako da se rasporedim. Onda sa suprugom i decom krenem redom, pa tokom ova tri dana obiđemo desetak domaćinstva - kaže Ivana Paunović iz prokupačkog sela Berilje, koju smo zatekli u domu porodice Mitić u Babinom Potoku.

Da je Sveti Nikola najprisutniji u ovoj sredini potvrđuje i starešina prokupačke crkvene opštine Nikola Ilić, koji kaže da preko 35 odsto domaćinstva koji primaju sveštenika obeležava ovu slavu.

- Posle Svetog Nikole, za deset odsto ide Sveti Aranđel. Ako se uzme u obzir da ima dosta domaćinstva u kojima se ne prima sveštenik, možemo slobodno reći da je u prokupačkoj opštini Sveti Nikola najprisutniji kao zaštitnik - kaže otac Nikola.

Tokom ovih dana, zbog većeg konzumiranja alkohola, pojačane su i policijske kontrole u ovom kraju.

(B. R.)