UBIJENO JE 110 NOVINARA U 2015: Ove zemlje su bile najsmrtonosnije, a u njima nije rat

- 110 ubijenih novinara ove godine zahteva hitan odgovor - izjavio je generalni sekretar RSF Kristof Delor dodavši da odmah mora biti imenovan specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za bezbednost novinara

Organizacija "Reporteri bez granica" saopštila je danas da je širom sveta u 2015. godini ubijeno 110 novinara, od kojih 67 dok su izveštavali.

Sirijski novinar i borac protiv ISIS-a ubijen u Turskoj (FOTO) (VIDEO)

- U 2014. godini dve trećine novinara ubijeno je u ratnim zonama. Ali 2015. godine desilo se upravo suprotno, dve trećine novinara ubijeno je u zemljama u kojima nema ratnih dejstava - ističe se u izveštaju RSF.

Prema podacima RSF, 67 novinara poginulo je tokom obavljanja novinarskog posla, a najopasnija mesta za novinare u 2015. bili su Irak i Sirija gde je poginulo 11, odnosno 10 novinara.

Zatim sledi Francuska u kojoj je u smrtonosnom napadu džihadista na satirični magazin "Šarli Ebdo" ubijeno osam novinara.

Još 43 novinara širom sveta ubijena su nejasnim okolnostima, kao i 27 građana-reportera i sedam medijskih radnika, prenosi AFP.

- 110 ubijenih novinara ove godine zahteva hitan odgovor - izjavio je generalni sekretar RSF Kristof Delor dodavši da odmah mora biti imenovan specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za bezbednost novinara.

Francuska je bila mesto napada na novinare bez presedana u januaru kada su naoružani ljudi otvorili vatru na prostorije satiričnog magazina "Šarli Ebdo" ubivši 12 osoba, među kojima osam novinara.

- Bila je to tragedija bez presedana. Nikada neka zapadna zemlja nije doživela masakr te vrste - navodi RSF.

U izveštaju se ističe da su 2015. godine kidnapovana 54 novinara, od kojih 26 u Siriji i dodaje da je uhapšeno 153 novinara, od kojih 23 u Kini a 22 u Egiptu.

Od 2005. godine ukupno je ubijeno 787 novinara, podseća RSF.

(Telegraf.rs/ Tanjug)