RIK izbrisao glasače u Čikagu?

- Iako sam se uredno i na vreme prijavio za glasanje na izborima u Srbiji, službenik našeg Konzulata u Čikagu obavestio me je o tome da je Republička izborna komisija izbrisala moje ime sa biračkog spiska - tvrdi naš čitalac iz Čikaga Saša Živković

Republička izborna komisija bez ikakvog obrazloženja izbrisala je sa biračkog spiska najmanje 30 glasača u Čikagu, na izbornom mestu u Konzulatu Srbije, i na taj način ih onemogućila da glasaju iako su oni uredno prijavljeni za glasanje - tvrdi naš čitalac Saša Živković.

- Iako sam se uredno i na vreme prijavio za glasanje na izborima u Srbiji, na moje veliko razočaranje u petak popodne, oko 15 časova, dakle dan pre glasanja, službenik našeg Konzulata u Čikagu obavestio me je o tome da je Republička izborna komisija izbrisala moje ime sa biračkog spiska - tvrdi Živković.

On napominje da je ranije već glasao u čikaškom Konzulatu i da je i ovog puta učinio sve što je RIK zahtevao od njega kao glasača.

-  Prijavio sam se ponovo, na pravno potpuno validan način, ubeđen u to da ću na dan glasanja ostvariti svoje biračko pravo. Takođe, proverio sam "jedinstveni birački spisak"na sajtu Republičke izborne komisije, i na njemu se nalaze moje ime i prezime - navodi on.

Živković dodaje da je, osim njega, sa spiska izbrisano još tridesatak ljudi, tako da će čikaški birački spisak posle "svih marifetluka RIK"  brojati svega stotinak glasača.

(I. M.)