"NEKA TURSKA OBUSTAVI MASAKRE": ERODGAN HAPSI akademike koji kritikuju vojne akcije protiv Kurda

U deklaraciji, više od 1.000 akademika iz Turske i inostranstva poziva Tursku da obustavi "masakre" i da potpisnici odbijaju da budu saučesnici u zločinu

Turska policija privela je 12 od 1.000 akademika koji su potpisali deklaraciju protiv vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske.

(JEZIVI VIDEO) HAOS U TURSKOJ SE NASTAVLJA: Eksplodirao automobil-bomba, mrtva tela su na sve strane!

Turski mediji javljaju da su uhapšeni akademici predavači na Univerzitetu Kocaeli u severozapadnoj Turskoj. U toku je obrađivanje papira za još devet akademika sa tog Univerziteta, kojima takođe preti hapšenje.

U Turskoj vlada zabrinutost zbog ograničene slobode izražavanja pod Erdoganovom vladom.

Tužioci su u četvrtak pokrenuli istragu protiv akademika zbog mogućih optužbi za vređanje države i angažovanja u "terorističkoj propagandi" u ime zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Da podsetimo, Erdogan je oštro kritikovao potpisnike, uključujući i lingvistu Noama Čomskog, i pozvao pravosuđe da deluje protiv "izdaje".

Više od 1.000 akademika iz Turske i inostranstva u ovoj deklaraciji poziva Tursku da obustavi "masakre" i da potpisnici odbijaju da budu saučesnici u zločinu.

(Telegraf.rs/ Izvor: rt.com)