KIM DŽONG UN NIJE TREBALO DA BUDE VOĐA: Njegov otac odbio da ga imenuje kao naslednika

Pokojni Dragi vođa planirao je da oformi komitet od 10 članova koji bi vodio zemlju, a bio bi to potez koji bi radikalno promenio ovaj najizolovaniji režim na svetu

Kim Jong Il, bivši vođa Severne Koreje, pre smrti planirao je da okonča naslednu vladavinu, što bi onemogućilo da njegov sin Kim Džong Un danas vodi državu.

UZDA SE U NUKLEARNO ORUŽJE: Kim Džong Un se plaši da ne završi kao Gadafi, Husein i bin Laden

Detalje ovoga plana otkrio je bivši visokopozicionirani južnokorejski špijun Ra Džong-jil u knjizi "The Path Taken by Jang Song-thaek: A Rebellious Outsider" koja će biti objavljena sledeće nedelje, a o kojoj se u nedjelju raspisao britanski Telegraf.

Kako piše u knjizi, pokojni Dragi vođa planirao je da oformi komitet od 10 članova koji bi vodio zemlju, a bio bi to potez koji bi radikalno promenio ovaj najizolovaniji režim na svetu. Ali, Kim Džong Il planove nije uspeo da realizuje - iznenada je preminuo u decembru 2011. godine.

- Čak i kada je bio zdrav, oni koji su konstantno bili u njegovoj blizini, tražili su ga da imenuje jedno od svoje dece kao naslednika, ali on je to odbio dva puta - piše u knjizi.

Dodaje se i da je rekao kako je najracionalnije rešenje stvaranje spomenutog komiteta kako bi porodica Kim postala simbol nacije i predmet časti i poštovanja.

Predlog nije usvojen jer se pokazalo da oni koji bi bili izabrani za odbor ne bi imali poverenja jedni u druge.

- Borio se, ali imao je jaku konkurenciju, uključujući Kim Il Sungovog brata i maćehu koja je bila vrlo moćna - prenosi Telegraf.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)