RUSIJA NEĆE DOZVOLITI ZAPADU DA JE KAŽNJAVA: Lavrov o ruskoj intervenciji u Siriji (VIDEO)

- Delovanje ruskih vazduhoplovnmih snaga, kao odgovor na zahtev sirijskih lidera, zaista su pomogli da se preokrene situacija u zemlji i smanji teritorija koju kontrolišu teroristi - rekao je Lavrov

Vazdušni napadi ruske vojske kao podrška snagama lojalnim predsedniku Sirije Bašaru al Asadu pomogle su da se preokrene situacija u Siriji, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

RUSI UDARAJU SVE JAČE NA ISIS: Pogledajte čime su razneli 500 terorističkih centara u Siriji (VIDEO)

- Delovanje ruskih vazduhoplovnmih snaga, kao odgovor na zahtev sirijskih lidera - zaista su pomogli da se preokrene situacija u zemlji i smanji teritorija koju kontrolišu teroristi - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

On je ocenio da je nemoguće postići mirovni sporazum u Siriji ukoliko Kurdima ne bude upućen poziv da učestvuju u pregovaračkom procesu. Bilo bi nefer i kontraporduktivno zaustaviti Kurde da uzmu učešće u mirovnim pregovorima, rekao je Lavrov.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je i da Rusija neće dozvoliti Zapadu da ih kažnjava zbog vođenja nezavisne spoljne politike.

- Mi smo spremni za... najkonstruktivniju saradnju sa zapadnim partnerima, uključujući Evropu i Sjedinjene Američke Države... ali samo i ekskluzivno na ravnopravnim i uzajamno korisnim osnovama, bez mešanja u unutrašnje poslove - rekao je Lavrov.

On je dodao da su američki antiraketni štit i ekspanzija NATO sve bliže granicama Rusije - "destabilizujući i kratkovidi". Lavrov je naveo i da bi predloženi gasovod Severni tok 2 doneo korist i Rusiji i Nemačkoj.

Ruska avijacija svakodnevno sprovodi od 70 do 100 letova borbenim avionima, kako bi podržala ofanzivu sirijske vojske i patriotske opozicije u borbi protiv terorista u toj zemlji, navode ruski mediji.

Rusija i Sirija potpisale su u avgustu sporazum kojim se Moskvi daje odobrenje za vojno prisustvo u Siriji bez vremenskog ograničenja.

Sporazum je potpisan u Damasku 26. avgusta prošle godine, više od mesec dana pre nego što je Rusija pokrenula vazdušnu kampanju protiv Islamske države i drugih "terorista" u Siriji na zahtev sirijskog predsednika Bašara al Asada.

On je zaključen na "neodređeno vreme", a prema odredbama sporazuma Rusija je rasporedila borbene avione i ljudstvo u bazi u Latakiji.

Dogovor je napravljen kako bi se odbranili "suverenitet, teritorijalni integritet i bezbednost Ruske Federacije i Sirijske Arapske Republike", stoji u dokumentu.

(Telegraf.rs/Tanjug)