OVU ZASTAVU SA KOPLJEM JE NAPRAVIO LIČNO NIKOLA TESLA: I ovi Beograđani je danas čuvaju KAO OČI U GLAVI! (FOTO)

Za proslavu desetogodišnjice kulturno-umetničkog društva, naš najveći naučnik Nikola Tesla, čije ime društvo nosi, poklonio im je zastavu sa kopljem

U prostorijama Kulturno-umetničkog društva "Nikola Tesla", koje ove godine obeležava 90 godina postojanja, čuva se zastava koju je za ovu organizaciju lično dizajnirao i poklonio im naš veliki naučinik Nikola Tesla čije ime, na kraju, društvo i nosi.

Tesla je zastavu društvu poklonio za jubilej od deset godina. 

Društvo je osnovano 1926. godine kao pevačko društvo na inicijativu grupe radnika tadašnje Uprave tramvaja i osvetljenja. Iste te godine, priča za Telegraf, član KUD-a Milenko Kuzmanović, osnivači su poslali pismo slavnom naučniku u Ameriku, sa molbom da dozvoli da pevačko društvo ponese njegovo ime.

Ovako će BEOGRAD proslaviti 160 GODINA od rođenja NIKOLE TESLE!

- Posle dva meseca, veliki, na svim meridijanima poznat naučnik, Nikola Tesla odgovorio je osnivačima da mu je izuzetno drago što može da da saglasnost. Uz odgovor, Tesla je poslao i idejno rešenje amblema društva, a za proslavu desetogodišnjice društva - zastavu sa kopljem. Ona se i danas čuva sa ponosom u prostorijama KUD-a - priča Kuzmanović malo poznatu priču.

KUBANCI NAPRAVILI PATENT NIKOLE TESLE: Ozonizator čisti organizam i zatvara rane!

Posle dobijene dozvole, rad društva je dobio novi zamah u godinama koje su sledile. Osnovane su nove sekcije, okupljani novi članovi, a 1946. godine KUD "Nikola Tesla" bilo je proglašeno za najbolje u Beogradu.

Društvo danas radi u okviru Gradskog-saobraćajnog preduzeća "Beograd" koje obezbeđuje organizacione uslove za rad, a u svom sastavu ima nekoliko sekcija - ansambl narodnih igara, orkestar, sekciju španskih igara, likovnu sekciju, hor veterana i književni klub.

BLOOD CHALLENGE: Dajte krv i dobićete besplatne ulaznice za pozorište! (FOTO)

KUD, koji je poznat i po svom humanitarnom radu, značajan jubilej od 90 godina postojanja, slavi u godini kada se obeležava i 160 godina od rođenja Nikole Tesle.

(Lj. R.)