DANI MIMOZE KAKVE DOSAD NISTE VIDELI: Zbog ovog cveta procvetale su mnoge ljubavi u Herceg Novom (FOTO) (VIDEO)

Iako je mimoza nežna i lepršava, ona se ne seče makazama ili nožem, već se krši i lomi. Zato ovu biljku porede sa ženom: "Što je više kršiš, to je sve bujnija"

Ako je ruža kraljica, onda je mimoza svakako princeza cveća! Ovaj cvet svojom lepotom pleni i najavljuje dolazak proleća, donoseći miris juga, ljubavi i mora. Njegova boja je jarko žuta, a o njoj su opevane mnoge pesme. Takođe, ovaj cvet se slavi, pa tako ljudi u Herceg Novom već 47. godinu zaredom održavaju praznik u čast mimozi!

O'KLE TULIPANI? Nikad ne biste pogodili kome Holanđani duguju simbol svoje zemlje! (FOTO)

Viktor Igo je zapisao ovo zapisao o cvetu: "Ako si kamen, budi kamen, ako si čovek, budi ljubav, ako si cvet, budi mimoza". Iako je mimoza nežna i lepršava, ona se ne seče makazama ili nožem, već se krši i lomi. Zato ovu biljku porede sa ženom: "Što je više kršiš, to je sve bujnija".

Inspirisala je mimoza i slikare, kompozitore i sve koji sanjaju i stvaraju lepotu. Mimozu su na prostore Boke Kotorske doneli pomorci iz daleke Australije. Umesto dragog kamena i zlatnih ogrlica, ti nemirni Odiseji nagrađivali su svoje drage i verne Penelope za ljubav i srtpljivo čekanje ovim egzotičnim i mirisnim biljem.

U mnogim mestima crnogorskog primorja, u ne tako dalekoj prošlosti, bio je običaj da se mladić ne može oženiti ako ne zasadi 40 stabala masline. Običaj je odavno prestao da važi.

Priča je ostala, ali ništa ne kazuje da li su momci uz "drvo života", pred stajanje na "ludi kamen", morali zasaditi i po koje stablo mimoze.

Sudeći po njenoj rasprostranjenosti, čini se da je i toga bilo. Samo na hercegnovskoj rivijeri danas raste više od 35.000 stabala mimoze, čak su formirane i čitave plantaže, što ne čudi, kada se zna da to može biti i zanimljiv izvor zarade.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: mojahercegovina.com)