PUTINOVA PODVODNA ČELIČNA AJKULA: Rusija pravi nuklerne podmornice-robote! (FOTO)

Ratna mornarica Rusije razmatra mogućnost stvaranja robotizovane atomske podmornice

Ruski portal "Lenta" je objavio informaciju da ratna mornarica Rusije razmatra mogućnost stvaranja robotizovane atomske podmornice, pozivajući se na izvor u vojnoj industriji.

RUSI I KINEZI UJEDINJENI: Počele zajedničke vojne vežbe, svi se pitaju ŠTA JE SLEDEĆE!

- Imamo dvadesetogodišnje iskustvo eksploatacije broda projekta 705 (705K) ’Lira‘ u periodu od ’70–ih do ’90–ih godina. To je bio obećavajući projekat, ali njegov nedostatak je bila koncentracija prevelikog broja novih tehničkih rešenja istovremeno - navodi „Lenta“ reči izvora iz vojne industrije.

Pouzdanost opreme tih podmornica je bila nedovoljna, bez obzira na smanjenja broja posade podmornice do 32 osobe (na podmornicama slične klase bilo je 70 ljudi) i smanjenja broja havarija i žrtava. Sovjetska podmornica projekta 705 nije bila suviše uspešna zbog složnog tehničkog održavanja.

Prema rečima stručnjaka, podmornica projekta 705 je bila u potpunosti revolucionarni brod — tamo je u isto vreme iskorišćen i inovativni reaktor i visokoautomatizovana oprema, dok je ljuštura napravljena od titanijumske legure.

Danas se takav brod pravi na racionalniji način, pravljenjem podmornice–robota.

- Posada te podmornice može biti smanjena do između 50 i 55, a kasnije i do između 30 i 40 ljudi - rekao je sagovornik ruske „Lente“.

(Telegraf.rs/ Izvor: sputniknews.com)