TERORISTI IZ SENKE OD KOJIH STREPI SVET: Veći su monstrumi od džihadista, a evo kada će NAPASTI (FOTO) (VIDEO)

Ova teroristička organizacija se brže prilagođava od Islamske države, a ukoliko dođu do vlasti, Zapad bi mogao da bude u velikom problemu

Iako svetski mediji bruje o džihadistima i njihovim monstruoznim zločinima, najsmrtonosnije zamke postavili su zapravo pripadnici Al Kaide, odnosno njihov sirijski saveznik Džabhat Al Nusra.

POLILI IH BENZINOM I DIGLI U VAZDUH: ISIS zarobio članove Al Kaide i pogubio ih!

Ove dve grupe imaju jedan cilj, a to je uspostavljanje globalnog kalifata, ali na tom putu koriste različita sredstva. Dok Islamska država puni novine, Al Kaida vodi tihi rat i odgovara im američka fokusiranost na ISIS. Povratak na svetsku scenu planiraju kada ISIS bude poražen.

Džabhat Al Nusra pruža potporu pobunjenicima protiv vlade sirijskog predsednika Bašara al-Asada i neguje lokalne odnose s meštanima i drugim pobunjenicima koje će jednog dana upotrebiti protiv Amerike. Potom će tim odnosima manipulisati kako bi postigli dominaciju, direktno napasti grupe koje pomaže SAD i poraziti ih.

Legitimnost koju su dobili boreći se na strani opozicije iskoristiće za transformaciju sirijskog društva dok na kraju ne prihvate Al Kaidu.

Ova teroristička grupa već stvara strukture vlasti, poput sudova i društvenih usluga i koristi ih kako bi promenili verske poglede sirijske opozicije i naroda. Oni već vladaju delovima Sirije pomoću jednog oblika religijskog zakona sličnog onom koji koristi Islamska država: žene u Raki koju kontroliše ISIS, kao i u Idilibu koji drži opozicija, prisiljene su da nose burku. U međuvremenu, kroz vojne i verske kampove za decu, stvaraju novu generaciju boraca za budući rat sa Zapadom.

Džabhat Al Nusra se takođe vrlo brže prilagođava od Islamske države. Namerno ne kontroliše određeni teren i zato ih je teže naciljati, pošto ne mogu da se napadnu, a da se ne ubiju pripadnici modernijih sirijskih opozicionih grupa sa kojima sarađuju.

SAD mora hitno da deluje kako bi očuvali modernu opoziciju koja će biti važna za osiguranje buduće Sirije koja neće biti u rukama Al Kaide. Kako bi to postigli, moraju da napuste svoju fiksaciju nad ISIS-om i prepoznaju da je Džabhat Al Nusra još veća pretnja, piše CNN.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)