NAŠ ČOVEK NA ČELU EVROPE: Srbija predsedava Unesko katedrom za bioetiku

Ovaj uspeh srpske nauke, između ostalog, ojačaće i veze sa evropskim klinikama za lečenje različitih bolesti, što će omogućiti i lečenje naših građana u njima

Direktor Centra za bioetičke studije pri Beogradskom univerzitetu profesor dr Vojin Rakić postavljen je za šefa Uneskove Katedre za bioetiku za čitavu Evropu, čime je Centar od 1. februara postao sedište te katedre.

Bioetika se bavi moralnim pitanjima u biomedicini, poput sve značajnijeg pitanja tehnologije editovanja gena, kojima se intervencijama na genetskom nivou leče bolesti.

NJIMA HIV NE MOŽE NIŠTA: Evo zašto neki ljudi ne mogu da dobiju SIDU!

- Ovo je veliki uspeh srpske nauke, koja će ubuduće biti sedište centrima za bioetiku iz skoro 40 evropskih zemalja. To će omogućiti izvanrednu naučnu razmenu sa Evropom i naučnih sadržaja, ali i akademskog i naučnog kadra i studenata. Takođe, ojačaće se i veze sa evropskim klinikama za lečenje različitih bolesti, što omogućuje i potencijalno lečenje naših građana u njima - rekao je Rakić.

LUDO OTKRIĆE O PLAVIM OČIMA: Ako ih imate, ovo će vas oduševiti

On objašnjava da se bioetika bavi moralnim pitanjima u biomedicini, poput pitanja tehnologije editovanja gena, kojima se intervencijama na genetskom nivou leče bolesti.

- Kao kada novinar edituje tekst. Kao što se popravi tekst poprave se i geni i te tehnologije daju potencijal da će u doglednom periodu ovo biti kraj, ne samo retkim i genetskim bolestima već i malignitetima, HIV virusu... Dakle stvar se rešava već na genetskom nivou - objašnjava Rakić.

PRODUŽAVA ŽIVOT, A IMA GA 20 ODSTO LJUDI: Da li ste među njima?

Tehnologije daju mogućnost genetičkog inženjeringa, navodi Rakić i ističe da je sve u redu dok možemo da biramo rast potomstva, boju kose ili očiju, ali stvar postaje problematična ukoliko možemo da biramo koeficijent inteligencije za decu.

- To bi moglo da dovede do toga da će bogati imati mogućnost ne samo da svoju decu šalju na Harvard i Oksford, nego će imati i zaista inteligentniju decu - kaže Rakić.

(Telegraf.rs / Tanjug)