KIJEV I EU TRAŽE OD RUSIJE DA OSLOBODI NAĐU SAVČENKO: Da se hitno pusti na slobodu ukrajinska pilotkinja (FOTO) (VIDEO)

Savčenko je 3. marta najavila da će početi štrajk glađu i da neće prihvatati ni vodu ni hranu nakon što je rusko tužilaštvo tražilo da ona bude osuđena na 23 godine zatvora

Kijev je danas tražio hitno oslobađanje ukrajinske pilotkinje Nadije Savčenko, kojoj se u Rusiji sudi za umešanost u ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini.

- Zahtevamo da ruska strana odmah oslobodi Nadiju Savčenko i zaustavi ovu farsu od suđenja - navela je na svom Tviter nalogu portparolka ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Marijana Betsa.

Savčenkova je danas u ruskom sudu poručila da će nastaviti da štarajkuje glađu i uperila srednji prst ka sudiji i tužilaštvu, preneo je AFP.

- Nastaviću da odbijam hranu i vodu ukoliko bude potrebno više od nedelju dana za izricanje presude - rekla je Savčenko u svom završnom obraćanju.

Izricanje presude počeće 21. marta i trajaće dva dana, preneo je TAS S.

Savčenko je 3. marta najavila da će početi štrajk glađu i da neće prihvatati ni vodu ni hranu nakon što je rusko tužilaštvo tražilo da ona bude osuđena na 23 godine zatvora.

Ruski novinari Igor Korneljuk i Anton Vološin poginuli su 17. juna 2014. godine tokom granatiranja Luganska.

Rusko tužilaštvo tvrdi da je Savčenko umešana u ubistvo dvojice novinara kao dobrovoljac u ukrajinskom bataljonu, dok je ona na suđenju ponovila da je nevina i da kao ukrajinski oficir ima pravo da brani svoju domovinu. Ona je optužila ruske zvaničnike i rukovodstvo medija, za koji su dvojica novinara radili, za njihovu smrt.

Pet zemalja članica Evropske unije (EU) uputiće apel Uniji da se sankcionišu svi koji su umešani u proces protiv ukrajinskog vojnog pilota Savčenko u Rusiji, izjavio je danas šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus.

Ovaj zahtev potpisali su, pored Linkevičijusa, i njegove kolege iz Velike Britanije, Poljske, Rumunije i Švedske, i on bi ove nedelje trebalo da se nađe pred šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Takođe, Nemačka je danas poručila Rusiji da "hitno oslobodi" Savčenkovu uz obrazloženje da se njeno suđenje u Rusiji protivi mirovnom dogovoru koji je postignut sa ciljem okončanja nemira u Ukrajini.

- Suđenje Savčenkovoj ugožava duh Minskog sporazuma, zbog toga, sa svojim partnerima šaljemo zajednički poziv za hitno oslobađanje pilota Nadije Savčenko iz humanitarnih razloga - izjavio je za AFP portparol nemačke vlade Stefan Zajbert, aludirajući na klauzulu sporazuma po kojoj Ukrajina i Rusija treba da razmenjuju zatvorenike i taoce.

Ambasada Ukrajine u Srbiji izdala je saopštenje povodom suđenja u kojem je navela da je uz primenu sile i kršenje međunarodnog prava Rusija zarobila ukrajinsku državljanku, i da želi da skrene pažnju na bespravno suđenje koje se vrši nad Nadijom Savčenko.

Ukrajinska ambasada takođe se obraća sa molbom da Srbija iskoristi svoje bliske veze sa Rusijom i da pomogne u procesu oslobađanja Nadije Savčenko dok još nije prekasno.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)