"COO DA VIDI CV, PA CCO I KAM DA SE KONSULTUJU": Evo kako se nazivaju DIREKTORI u Srbiji!

Akaunt direktor traži ki akaunt mendžeru izveštaj o transakcijama koje su potrebne CFO da bi sa COO sproveo analizu i podneo izveštaj CEO

Da bi opisali funkciju na kojoj rade, poslednjih godina ljudi sve češće koriste skraćenice iz engleskog jezika, tako da je, često nejasno, ako "akaunt direktor traži ki akaunt mendžeru izveštaj o transakcijama koje su potrebne CFO da bi sa COO sproveo analizu i podneo izveštaj CEO".

DIREKTOR GRADSKOG STAMBENOG O BEOGRADU KOJI NEĆETE PREPOZNATI: Jeftinija rasveta, čistije zgrade i još rampi za invalide! (FOTO)

Za onog ko ne zna da CEO (chief executive officer) izvršni direktor, odgovoran za nedgledanje aktivnosti cele kompanije, i kom svi podnose izveštaje, a COO (chief operations officer) - operativni direktor koji upravlja kompanijom na dnevnom nivou, teško da može da razluči čija je koja obaveza.

DA LI ZASLUŽUJU OVOLIKE PARE? Plate menadžera u Srbiji veće za 650 odsto od RADNIČKIH!

Lingvista Vlado Đukanović to vidi kao trend koji će već za pet godina možda zameniti neki drugi izrazi.

- Tu pojavu je Jovan Sterija Popović već opisao i zove se pokondirene tikve. Dakle, naši direktori žele da budu nešto više od običnih direktora. Nisam siguran da li je to u engleskom opravdano ili izmišljaju nove funkcije i žele da maskiraju nešto. Naravno, te pozicije se vrlo teško prevode na srpski, jer ni na engleskom nisu jasno definisane - kaže Đukanović za Kurir.

SRBI I HRVATI SU NASTALI OD BOŠNJAKA? Evo šta još kaže Ferid Muhić, filozof i lingvista iz Skoplja

Tako je CFO (chief financial officer) - finansijski direktor zadužen za nadzor finansijskih aktivnosti, planiranje finansija i upravljanje rizicima. Ako vam se neko predstavi kao CTO (chief technology officer) znajte da je on tehnički direktor ili šef tehničkog odseka. CIO (chief information officer) je direktor informacionih tehnologfija, CAO (chief administrative officer) - direktor administracije, CRO (chief risk officer) - direktor za rizike.

Kada saznate šta zaista znači reč ĐILKOŠ, više nikad tako nećete nazvati NIKOG!

Kreativni direktor je CCO (chief creative officer). Direktor marketinga - CMO (chief marketing officer), dok je kam - key account manager - menadžer za ključne kupce.

(Telegraf.rs)