SVET GUBI BITKU PROTIV DROGE? Rapidno raste broj narkomana, sve više zavisnika ima HIV!

Samo tokom 2014. godine evidentirano je 110.000 narkomana kojima je dijagnostikovan HIV

Globalno gledano, oko 12,7 miliona ljudi koristi drogu, a 1,7 miliona od njih živi sa HIV-om. U proseku, jedna od 10 novih infekcija uzrokovana je deljenjem igala među korisnicima, sudeći prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Tokom 1998. i 2009. godine, Ujedinjene nacije su proklamovale da će se boriti za svet bez droga. Mnoge zemlje se bore protiv HIV-a i droga, hapšenjima, zatvaranjima, kažnjavanjem... Predviđa se da će doći do porasta korišćenja droga do 2050. godine za 25 odsto i to uglavnom u zemljama u razvoju.

VELIKA AKCIJA EUROPOLA I SRPSKE POLICIJE: Ovako je pao 21 državljanin Srbije zbog šverca droge! (FOTO)

Tokom 2014. godine evidentirano je 110.000 narkomana kojima je dijagnostikovan HIV.

Propao je pokušaj Rusije da spreči širenje HIV-a, posebno među narkomanima. Ona spada u nekoliko zemalja u kojima epidemija HIV-a nastavlja brzo da raste. Među članicama Saveta Evrope ima najveći broj novodijagnostikovanih HIV infekcija. Više od 93.000 je prošle godine obolelo, a 54 odsto od njih HIV je dobilo od tuđeg zaraženog šprica.

U OVOM SELU SVAKI MUŠKARAC JE POGUBLJEN: Deca postaju dileri droge i traže osvetu za smrt svojih očeva!

Beč koristi takozvani program "smanjenja štete" gde se svima kojima igle trebaju one i dele basplatno, kao i špricevi, jer je to i način da se smanji broj obolelih od HIV-a koji se zaraze tuđim priborom.

HEROIN, MARIHUANA, EKSTAZI: Saznajte koliko dugo koja DROGA ostaje u telu i može da se otkrije (VIDEO)

Prošlonedeljno 59-to zasedanje Komisije Ujedinjenih nacija o drogama je kao poruku istaklo da se zalaže za svet bez droga, a protivnici te politike su za progresivni pristup globalnoj politici prema drogama koji bi pomogao da se dostigne cilj UN da se iskoreni AIDS do 2030. godine.

Kada toliko mnogo vlada i organizacija govori javno o grozotama rata protiv droge , zašto svet ne može da se ujedini u prevenciji zdravlja, ljudskih prava i bezbednosti?

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)