Čuvala je koze na planini u Maroku, a sada je ministarka u Francuskoj i sve žene žele da budu ONA (FOTO) (VIDEO)

Nažat se bori protiv diskriminacije, promoviše građanska prava, zalaže za jačanje lokalne demokratije, a danas je zovu "novo lice Francuske"

Nažat Valo-Belkasem je pre dve godine postavljena na mesto ministarke prosvete u Francuskoj, a pre toga je bila ministarka za ženska pitanja, ministarka gradskih poslova, a potom ministarka sporta i omladine. Time je postala najmlađa osoba koja ušla u Vladu i prva muslimanka na takvom položaju. Njena neverovatna priča od čuvanja koze u rodnom Maroku do ministarke fascinira sve veći broj ljudi.

Kad budete videli njihovu ministarku, biće vam jasno zašto imaju Ministarstvo sreće!

Nažat je rođena u jednom marokanskom selu kod planine Rif 1977. godine. Francuski mediji pišu da je sa starijom sestrom Fatihom je donosila kući vodu iz bunara i pomagala dedi da čuva koze. 

Do četvrte godine je živela u Maroku, kada je njen otac majku, sestru i nju odveo u severnu Francusku, u koju je emigrirao nekoliko godina pre toga. Roditelji su u gradu Amjenu napravili još petoro dece.

Sestra i ona su morale da slušaju oca koji im je odredio stroga pravila po dolasku u Francusku. Sve do 18 godine nisu smele da se zbližavaju s muškarcima niti da izlaze u noćne klubove, zbog čega se posvetila učenju.

Studirala je Političke nauke, koje je završila 2002. godine, a na fakultetu je upoznala i svog sadašnjeg supruga Borisa Valuda.

U Socijalističku partiju je ušla iste godine kada je diplomirala, a istovremeno je bila kolumnistikinja kulture u Lionu. Prema navodima medija, "obožavala je da bude novinarka".

Nažat se bori protiv diskriminacije, promoviše građanska prava, zalaže za jačanje lokalne demokratije, a danas je zovu "novo lice Francuske".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)