U HRVATSKOJ SE HRANE STRAHOM OD SRBA: Nemački film o desnici u Evropi (VIDEO)

- Desnica se hrani strahom: u Nemačkoj je to strah od izbeglica, u Mađarskoj od Roma, u Francuskoj od Muslimana, u Hrvatskoj od Srba - napisao je uticajni nemački Zidojče cajtung

U nemačko-francuskom kulturnom centru Arte u Berlinu je utorak je prikazan film koji govori o porastu desnice u Evropi na primeru Nemačke, Francuske, Poljske i Hrvatske, a u kojem se hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović naziva revizionistom.

NACIZAM JE U HRVATSKOJ ŽIVLJI NEKO IKAD: Ustaše doživljavaju kao sastavni deo nacionalizma!

Hasanbegović je u filmu prikazan sa ustaškom kapom.

- Desnica se hrani strahom: u Nemačkoj je to strah od izbeglica, u Mađarskoj od Roma, u Francuskoj od Muslimana, u Hrvatskoj od Srba - napisao je uticajni nemački Zidojče cajtung, koji kao radikalne tendencije u Hrvatskoj ističe "pevanje fašističkih pesama i prodaju nacističkih simbola - prilikom proslave Oluje".

- Kao kad bi neko u Berlinu na praznik prošao sa svastikom - komentar je književnice Slavenke Drakulić.

Osim nje, u filmu se pojavljuju predsednik HČSP-a i zamenik predsednika Sabora Ivan Tepeš, te šef Mladeži HČSP-a Frano Čirko.

Autorima nemačkog filma čudno je da se na koncertima popularnog kantautora Marka Perkovića Tompsona mogu videti i brojni predstavnici Crkve, javio je berlinski dopisnik zagrebačkog.

- U Hrvatskoj se vidi sve više fašizma na ulicama, to se otvoreno izražava i toleriše - ističe se uz snimke zidova s ustaškim simbolima i dece s ustaškim kapama.

U filmu je priča iz Hrvatske samo jedan od negativnih primera iz Evrope, navodi zagrebački Jutarnji list.

U prvom planu filma je jedan par: ona ima na glavi crnu beretku, znakovlje se ne razaznaje. "Nacionalni praznik u Hrvatskoj: Ljudi plešu na ulicama Knina uz fašističke pesme, koje su u toj zemlji zabranjene", stoji ispod fotografije uz tekst kojim je uticajni nemački Zidojče zajtung najavio emitovanje dokumentarca koji nosi naziv:

"Rechts, zwo, drei - driftet Europa ab?" (Desno, dva, tri - skreće li Evropa udesno?).

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)