Žalio se na BUBAŠVABU U BONŽITI, pa kažnjen sa 10 miliona

- Ovakva odluka suda je klasičan pokušaj zastrašivanja Udruženja potrošača i samih potrošača - kaže predsednik Nacionalne organizacije porošača Srbije (NOPS) Goran Papović

Prvi put u Srbiji, pa i u Evropi, desilo se da interesi jednog proizvođača budu stavljeni ispred interesa potrošača! Ovde je, naime, reč o tome da je predsednik Nacionalne organizacije porošača Srbije (NOPS) Goran Papović nepravosnažno osuđen u krivičnom postupku koji je protiv njega pokrenulo preduzeće Ravanica iz Ćuprije jer je potrošače pozvao da se uzdrže od kupovine "bonžite".

OVI SU STVARNO PUSTILI GOLUBA: Posle ovog snimka više nećete jesti hleb iz radnje (VIDEO)

Sud je ocenio da je Papović preduzeću naneo štetu i odlučio da ga kazni sa, kako tvrdi Papović, 10 miliona dinara, ali je protiv odluke suda Papović podneo žalbu.

Na sajtu Javnog glasila potrošača Srbije, naveli su da je sud u obrazloženju presude potpuno zanemario to što je predsednik NOPS-a reagovao u skladu sa prenetim ovlašćenjima prema Zakonu o zaštiti potrošača i Zakonu o bezbednosti hrane i da spornu izjavu nije dao kao građanin Goran Papović. Ono što predstavnike potrošača dodatno buni je odluka suda da izjave svedoka koji su videli upresovanu bubašvabu nisu relevantne.

Osim toga, oni su načelniku Sektora za bezbednost hrane u Ministarstvu poljoprivrede lično predali sporni uzorak, nakon čega je načelnik uputio inspekciju. Međutim, inspekciji je dva puta zabranjen ulaz u proizvodni pogon "Ravanice". Tek pod pretnjom policije u trećem pokušaju, kako navode u Javnom glasilu potrošača Srbije, izvršen je inspekcijski nadzor, a nakon čega je zbog utvrđenih nepravilnosti pokrenut prekršajni postupak.

HRVATSKI DUKAT OBMANJUJE KUPCE U SRBIJI? Sveže mleko "Volim" ne ističe podatke bitne za naše zdravlje!

Nakon presude, predstavnici potrošača smatraju da "su pravda, bezbednost i zdravlje potrošača u ovom slučaju u potpunosti suspendovani zarad zaštite privatnih interesa jednog društvenog preduzeća i lokalnih moćnika i da je potpuna reforma pravosuđa nužna, kako se mnoge časne sudije 'ne bi crvenele' zbog ovakve i sličnih sudskih odluka koje bi u pravnoj državi bile gotovo nemoguće".

Poznati beogradski advokat Sava Anđelković ipak misli da agencije i udruženja nisu dovoljno stručne, ni kompetentne.

- Termin Nacionalna organizacija potrošača Srbije lepo zvuči, ali kod nas ne postoji ta agencija koja se bavi pravom zaštitom potrošača. To je samo mrtvo slovo na papiru. U Srbiji su u tim udruženjima uplašeni ili korumpirani ljudi koji reaguju tek od slučaja do slučaja - kaže Anđelković i predlaže da agencije ili građanska udruženja koja se registruju da štite interese potrošača treba da budu dovojno prisutni i angažovani i da okupe ljude iz struke, bilo hemiske, bilo prehrambene...

Osuđeni Papović odgovara da njihovo udruženje ima devet pravnika među članovima i da rade sa dve advokatske kancelarije.

VOLIMO SAMO NAJBOLJE: 8 od 10 Srba radije kupuje robu sa oznakom VRHUNSKOG KVALITETA!

- Nije tačno da mi nemamo dovoljan broj stručnih ljudi. Imamo devet pravnika među članovima i radimo sa dve advokatske kancelarije. Sarađujemo sa brijnim institutima, radili smo brojna uporedna istraživanja, autoritet smo stekli, ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu - otkriva Papović i dodaje:

- Ovakva odluka suda je klasičan pokušaj zastrašivanja Udruženja potrošača i samih potrošača. Šta ostaje potrošačima da misle sem da će ih neko tužiti ako se požale na kvalitet proizvoda?! Ovo što se desilo poslali smo evropskoj komisiji, a objavili su i evropski mediji, pa ćemo videti šta će biti do kraja, pogotovo što sam čuo da i je direktor na izdržavanju kazne.

U fabrici konditorskih proizvoda povodom dobijenog slučaja kažu da se zalažu za primenu i poštovanje zakona i da sve rade u skladu sa tim, a za direktora da "redovno obavlja poslove svog radnog mesta".

- Zabranjeno je komentarisanje nepravosnažnih presuda, te Vas upućujemo na potparola suda. Inače, zalažemo se za primenu i poštovanje zakona - izjavila je pravnica u "Ravanici" Dragana Jovanović.

(Slađana Vasić)