Na dobrom smo putu da iskorenimo svinjsku kugu

Nadam se da će Srbija uskoro dobiti status zemlje bez svinjske kuge i da ćemo moći da izvozimo meso za EU, rekao direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede

Direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije Zoran Mićović izjavio je danas da je Srbija na dobrom putu da iskoreni svinjsku kugu, što će omogućiti izvoz svinjskog mesa u zemlje Evropske unije.

- Nadam se da će Srbija uskoro dobiti status zemlje bez svinjske kuge i da ćemo moći da izvozimo meso za EU. To će biti istorijski događaj za nas - rekao je Mićović na predstavljanju kampanje "Kontrola i iskorenjivanje klasične kuge svinja u Srbiji".

Direktor Uprave za veterinu se nada da će iz EU uskoro stići potvrda kvaliteta tog projekta, koji se od 2010. godine sprovodi u saradnji sa svim učesnicima u lancu proizvodnje u Srbiji.

Šef sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Endrju Hedi rekao je da je EU prepoznala značaj projekta za Srbiju i čitav region i da zbog toga planira da investira oko 20 miliona evra, kako bi svinjska kuga i besnilo bili stavljeni pod kontrolu.

- Poslednjih godina EU je donela paket mera koje bi trebale da pomognu Srbiji u iskorenjavanju besnila i svinjske kuge - rekao je Hedi i dodao da je do sada uloženo oko 10 miliona evra za nabavku i distribuciju vakcina i opreme.

(I. M. / Beta)