101 GODINA OD GENOCIDA: Jermeni se okrenuli Rusiji, Turci onda masakrirali 1,5 miliona hrišćana (FOTO) (VIDEO)

Jermeni kažu da je tokom Prvog svetskog rata, u vreme raspada Otomanske imperije, ubijeno do 1,5 miliona ljudi, dok Turska odbija da to nazove genocidom tvrdeći da je od 300.000 do 500.000 Jermena i barem isto toliko Turaka poginulo u građanskom sukobu

Leševi Jermena ubijenih tokom serije zločina počinjenih od strane Turaka tokom Prvog svetskog rata. Foto: Wikimedia Commons/Henry Morgenthau

Ovih dana se obeležava 101 godina od genocida nad Jermenima od strane Otomanskog carstva tokom Prvog svetskog rata.

TURSKI ZLOČIN NAD JERMENIMA: Evo zašto su Putinovi preci iz osvete poklali pola III osmanlijske armije! (FOTO)

Jermeni kažu da je tokom Prvog svetskog rata, u vreme raspada Otomanske imperije, ubijeno do 1,5 miliona ljudi, dok Turska odbija da to nazove genocidom tvrdeći da je od 300.000 do 500.000 Jermena i barem isto toliko Turaka poginulo u građanskom sukobu kada su se Jermeni pobunili protiv otomanskih vladara i svrstali uz ruske vojnike.

Genocid nad Jermenima u Jermeniji je poznat kao Veliki zločin, koji je organizovan i započet 1915. godine (po mnogim izvorima, trajao do 1923.). Genocid je sproveden putem fizičkog uništenja i deportacije, uključujići i način raseljavanja civilnog stanovništa koji je dovodio do sigurne smrti.

Erdogan osuo paljbu po zemljama koje su priznale genocid nad Jermenima!

Pogrom je sprovođen u nekoliko faza: razoružavanjem jermenskih vojnika, selektivnom deportacijom Jermena iz pograničnih oblasti, usvajanjem zakona o deportaciji i masovnom deportacijom i ubistvima Jermena. Neki istoričari u genocid uključuju i masovna ubistva 1890-ih, masakr u Smirni i dejstva turske vojske na Kavkazu 1918. godine.

Tokom pogroma, populacija Jermena je pala sa dva miliona na 400.000 ljudi.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)