VINČA OSTALA BEZ IJEDNOG DINARA: Arheološka istraživanja obustavljena do daljnjeg (VIDEO) (FOTO)

Muzej grada Beograda ovim projektom tražio je da mu se odobri budžet u iznosu od 6.520.000 dinara

Arheološko nalazište u Vinči ove godine neće sprovoditi istraživanja, niti bilo kakve delatnosti na zaštiti ovog značajnog spomenika kulture, a razlog za ovakvu situaciju je prema navodima nadležnih - nedostatak novčanih sredstava!

ODE NAM BLAGO U PROPAST! Britanci prodaju vinčansku figuru za 200 evra!

Eminentni srpski arheolog Nenad Tasić, na svom Fejsbuku napisao je da je projektni tim Vinče učestvovao na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, za finansiranje u oblasti istraživanja, zaštite i korišćenja nepokretnog kulturnog nasleđa, ali da nije dobio nijednog dinara za ovogodišnje aktivnosti.

- Nažalost, stanje nalazišta se odbijanjem naših projekata sanacije nije popravilo. Niti će! Ono što trenutno najviše nedostaje Vinči je novac za završetak izrade projekta sanacije nalazišta i izradu tehničke dokumentacije za taj posao. Bez toga se prema zakonima ne smeju ni preduzimati delatnosti na sanaciji. A Vinča je ugrožena odronima, divljom gradnjom, poljoprivrednim radovima i aktivnim klizištem - napisao je on i dodao da će ipak, kao i do sada, volonterskim radom pokušati da neke rezultate ostvare na polju digitalizacije, virtuelne rekonstrukcije i sličnih aktivnosti za koje nisu potrebna veća sredstva.

Pogledajte video:

Iz resornog ministarstva za Telegraf su rekli da je na ovogodišnji Konkurs za finansiranje projekata u oblasti istraživanja, zaštite i korišćenja nepokretnog kulturnog nasleđa, pristiglo ukupno 149 konkursnih prijava, ali da ona koju je poslao Muzej grada Beograda za "Projekat zaštite arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči od klizišta i odrona", nije bila dovoljno precizna, odnosno da je nejasno popunjena.

- Kao i prethodnih godina, u skladu sa odredbama Zakona o kulturi, Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je stručne Komisije za izbor projekata po konkursima koje je raspisalo za 2016. godinu. Konkursne komisije odlučuju o izboru projekata na osnovu kriterijuma i merila utvrđenih Pravilnikom o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansuraju iz budžeta Republike Srbije. Komisije su formirane od nezavisnih stručnjaka i profesionalaca i imale su apsolutnu nezavisnost u radu i odlučivanju - piše u odgovoru Ministarstva kulture i informisanja.

Tu se dodaje da je "u prijavi Muzeja Grada Beograda navedeno da se traže sredstva za izradu Projekta za izvođenje, izvođenje radova na sanaciji (po projektu koji još nije izrađen) i za zaštitna arheološka iskopavanja na delu arheološkog nalazišta, što nije tema za predmetni konkurs, već za Konkurs za finansiranje projekata u oblasti arheološkog nasleđa. Najveći deo prijave odnosi se na izvođenje radova na sanaciji klizišta, iako za njih nedostaje Projekat za izvođenje - kažu u ministarstvu i naglašavaju da je komisija s toga donela odluku o finansiranju projekata koji su u većoj meri ispunili kriterijume i merila konkursa.

- Odluka Konkursne komisije Ministarstva kulture i informisanja ne znači da se cele godine neće sprovoditi delatnost na zaštiti ovog kulturnog dobra. Taj posao obavlja i nadležni Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, s toga smo im mi obezbedili sredstva u iznosu od 1.000.000 dinara za izradu Studije izvodljivosti zaštite, prezentacije i korišćenja arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči. Upravo će ova studija, čiji završetak se očekuje uskoro, definisati mesto i ulogu, kao i podelu odgovornosti svih učesnika u zaštiti ovog arheološkog nalazišta, što nije na odgovarajući način rešeno u prethodnim decenijama - dodali su u ministarstvu.

Inače, Muzej grada Beograda ovim projektom tražio je da mu se odobri budžet u iznosu od 6.520.000 dinara.

Konkursna komisija zasedala je u sastavu: Brana Stojković Pavelka, kao predsednik, dr Svetlana Pejić i Estela Radonjić Živkov, kao članovi komisije i Vesna Maricki Ostojić, u ulozi sekretara.

(S.I.)