UMESTO LUTAKA, ONA PRAVI MED: Marija je PČELARKA i ima samo 7 GODINA! (FOTO)

- Prvo moramo da se zaštitimo. Pčele umeju da se uznemire, ali su najnežnije i zato ih najviše volim. Ponekad me neka i bocne, ali iako me malo zaboli brzo prođe. Ne plašim se i volim da radim oko njih - kaže Marija

Dok se njene vršnjakinje igraju sa lutkama, ili slobodne trenutke provode kraj računara, sedmogodišnja Marija Kostadinović iz Prokuplja uzgaja pčele i u tome je za godinu dana pravi majstor!

Kada bira između video igrica i prirode, uvek bira ovo drugo, a posebno je fasciniraju pčele.

Pre godinu dana baš na njeno insistiranje Kostadinovići su nabavili košnicu sa pčelama i od prvog dana Marija se bavi njima.

- Mislili smo da će njeno zanimanje da bude kratkotrajno, ali se ispostavilo da je one baš interesuju. Od prvog dana je oduševljena i sada nakon prve godine, bukvalno sve sama radi. Bio sam odsutan kada je sa mojim prijateljem umetala maticu, što je posao od dva dana - kaže njen otac Dejan.

Mala Marija nam ponosno pokazuje deset košnica koje sada imaju i do detalja objašnjava kako se proverava stanje u svakoj i šta se sve radi.

- Prvo moramo da se zaštitimo. Pčele umeju da se uznemire, ali su najnežnije i zato ih najviše volim. Ponekad me neka i bocne, ali iako me malo zaboli brzo prođe. Ne plašim se i volim da radim oko njih - kaže Marija koja je ponosna na svoja pčelinja društva.

Ona sa ocem čuva pčele nadomak Prokuplja i redovno ih obilazi.

- Moraju da se hrane, stalno gledaju i volim kada ih posmatram kako izlaze iz košnice. Najviše volim razrojavanje. Sa pčelama moraš da budeš pažljiv i obavezno se prvo nadime - dodaje ova vedra devojčica dok nam pokazuje ram pun pčela iz košnice koju je pažljivo otvorila za ovu priliku.

Njeno zanimanje za prirodu ne svodi se samo na negovanje pčela, već je Marija i vrsan poznavalac pečurki, a česte šetnje po prirodi već su pridobile njenu pažnju, te svakim danom upoznaje sve više novih biljki i životinja. Ipak znaju se prioriteti, te priroda dolazi nakon što završi sve obaveze u školi.

(B. R.)