PROMENILI STE ADRESU? Lako je sa ličnom kartom, ali da li morate da vadite i novi PASOŠ?!

Ako se, na primer, iz Niša preselite u Beograd, i u ličnoj karti promenite adresu prebivališta, znači li to da ćete morati da dajete dodatni novac i vadite novi pasoš iako vam postojeći još uvek nije istekao

Foto: Telegraf

Zbog promene mesta prebivališta dolazimo u situaciju da menjamo i lična dokumenta koja su nam kasnije potrebna za na primer prijavu na Biro za zapošljavanje ili zdravstveno osiguranje.

Beograd će od EU tražiti ukidanje šengenskih viza za sve

Sve to iziskuje dosta vremena i određenu količinu novca, a svakako nam je u interesu da uštedimo što više kada su u pitanju i vreme, i novac.

Zato smo odlučili da ispitamo da li to važi i za pasoš, naročito u ovom periodu kada je pojačan izlazak ljudi iz zemlje zbog godišnjih odmora, a sve u cilju kako vas na granici ne bi zadesila neprijatna situacija.

Na primer, ako se iz Niša preselite u Beograd, i u ličnoj karti promenite adresu prebivališta, znači li to da ćete morati da dajete dodatni novac i vadite novi pasoš iako vam postojeći još uvek nije istekao.

- Imajući u vidu da je podatak o adresi prebivališta vidljiv podatak u obrascu putne isprave, odredama Zakona o putnim ispravama regulisano je da će se licu koje poseduje putnu ispravu čiji rok važenja nije istekao, na zahtev, izdati nova putna isprava, između ostalog i u slučaju promene ličnih podataka, uključujući i promenu adrese prebivališta. U konkretnom slučaju, zbog promene adrese prebivališta lice nije u obavezi da menja pasoš čiji rok važenja nije istekao - rekli su nam iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Napominjemo da je posedovanje putne isprave pravo svakog državljanina Republike Srbije, a ne obaveza, dodali su iz MUP-a.

(S. Kostić)