SUDBINA RADNIKA FIJATA NEIZVESNA: Smanjena potražnja dovela do UKIDANJA CELE SMENE!

- Sutra nastavljamo razgovore sa rukovodiocima kompanije, da čujemo šta oni konkretno nude, kakvi su modeli da dobrovoljni odlazak iz fabrike - rekao je predsednik sindikata FCA Zoran Marković

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija saopštila je danas predstavnicima sindikata fabrike u Kragujevcu da je jedna od tri smene radnika "višak" zbog smanjene tražnje vozila i predočila da će posle odmora u avgustu rad u fabrici biti organizovan u dve smene.

Predsednik sindikata FCA u Kragujevcu Zoran Marković je rekao agenciji Beta da je tu informaciju predstavnicima sindikata prenela direktorka kompanije Silvija Verneti.

ČEPURIN O SLUČAJU "FIJAT": Čelnici ruskih auto kompanija krajem marta u Srbiji!

- Sutra nastavljamo razgovore sa rukovodiocima kompanije, da čujemo šta oni konkretno nude, kakvi su modeli da dobrovoljni odlazak iz fabrike - rekao je Marković.

On je ocenio da je sindikat danas primio "tešku" vest od menadžmenta, ali da nije iznenađen jer je poznato da je pad tražnje vozila na svetskim tržištima.

- Mi smo, međutim, očekivali da još mnogo ranije reaguje Vlada kao vlasnik 33 odsto kapitala u FCA , odnosno premijer Aleksandar Vučić koga smo 24 meseca pozivali da se uključi u razgovore sa rukovodstvom kompanije, što se nije dogodilo - rekao je Marković.

VUČIĆ: Pitaću Putina za Fijat i 50 puta ako treba

Prema njegovim rečima, fabrika u Kragujevcu radi četiri godine u tri smene, od kada je počela proizvodnju automobila 500L, i dnevno se proizvede oko 645 vozila.

- U poslednje dve godine bilo je pauza u radu, zbog problema sa dobavljačima ili smanjene tražnje vozila, ali ovo sada je najozbiljniji problem za nas - rekao je Marković.

U saopštenju FCA navedeno je da tržište prodaje automobila u Evropi beleži blagi rast i da model Fiat 500L ima dobre rezultate.

KUPUJMO DOMAĆE: Kompanija "Moji brendovi" postala vlasnik 350 FIJATOVIH VOZILA!

- Ukupna potražnja za modelom 500L je stabilna, dok su predviđanja da će volumeni ostati na istom nivou u narednih nekoliko godina, učvršćujući poziciju i ostvarene rezultate - navela je kompanija i dodala da je spremna da prilagodi svoje proizvodne kapacitete sprovođenjem strukturalnih promena u organizaciji fabrike, prebacujući proizvodnju iz tri u dve proizvodne smene.

Istaknuto je da, u saradnji sa sindikatima, FCA radi na dobrovoljnim odlascima, koji bi se odmah realizovali, "u cilju minimiziranja socijalnog uticaja na zaposlene".

FCA je potvrdila posvećenost na srednjoročnom i dugoročnom planu u Srbiji.

U kompaniji FCA u Kragujevcu radi oko 3.200 radnika.

(Telegraf.rs / Beta)