Da li bi zbog Bregzita istorija Evrope mogla da krene unazad?

Šef Forin ofisa Filip Hamond poručio je da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio nepovratan i da bi zemlja mogla ponovo da se pridruži bloku samo pod uslovima koji bi za nju bili neprihvatljivi

Ukoliko Britanija bude glasala za napuštanje Evropske unije, to će najverovatnije pokrenuti proces osipanja političkih i bezbednosnih struktura na kojima je izgrađen evropski poredak posle Drugog svetskog i Hladnog rata, navodi Rojters u analizi posvećenoj predstojećem referendumu.

Britanski premijer pozvao na ujedinjenje protiv mržnje: Poslanici odali poštu ubijenoj Džo Koks

Britanska agencija stoga konstatuje da bi istorija Evrope mogla da krene unazad.

Čak i ako Britanci budu glasali za ostanak u EU, nasleđe bolne debate, rastući trend nacionalnih referenduma o pitanjima Unije i raspoloženje protiv globalizacije i internacionalnizovanih elita s obe strane Atalantika neće u skorije vreme izblediti, navodi se u Rojtersovoj analizi.

- Koliko daleko i brzo se zaraza može raširiti u slučaju Bregzita, niko ne može predvideti, ali nemojte očekivati da će se to zaustaviti na samo jednoj zemlji koja se udaljava od EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, istoričar i bivši poljski premijer koji se protivio komunističkoj vladavini u istočnoj Evropi i borio se za ulazak u EU, prošle nedelje je upozorio da bi Bregzit "mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije".

Šef Forin ofisa Filip Hamond poručio je da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio nepovratan i da bi zemlja mogla ponovo da se pridruži bloku samo pod uslovima koji bi za nju bili neprihvatljivi.

Poruka koju pokušavamo da pošaljemo Britancima jeste da je to nepovratan proces - ako odluče da izađu, više nema povratka - rekao je Hamond novinarima pred početak sastanka šefova diplomatija u Briselu.

Poslednje ankete pokazuju da više Britanaca, 53 odsto, podržava ostanak u EU, dok je 47 odsto za izlazak iz Unije.

To su podaci agencije za društvena istraživanja "NatCen", a anketa je obavljena u periodu od 16. maja do 12. juna. U njoj je učestvovalo 1.632 ispitanika.

U međuvremenu, britanska štampa nastavlja da se opredeljuje za neku od strana.

Poslednji u nizu je "Dejli telegraf" koji se priklonio izlasku iz EU i pozvao glasače da u utorak štikliraju "leave".

Referendum o sudbini Britanije u EU održava se u četvrtak, 23. juna.

(Telegraf.rs / Tanjug)