Posao pastira NIKO NEĆE, plata je mnogo veća od proseka, ali svima smeta jedino OVA STVAR!

Država razmišlja o načinima kako da prevaziđe taj problem i spremna je čak da izdvoji subvencije za osobe koje bi povredmeno pravile društvo pastirima. Jer planina je, kažu, pusta, nema stanovnika, a ni interneta

Nezainteresovanost naročito među mladima za poslove pastira traje već duže vreme i preti da uništi tradicionalno stočarstvo, koje je u Makedoniji oduvek bilo razvijeno, ali i proizvodnju mleka i sireva.

PRIJAVITE SE ZA POSAO IZ SNOVA U SLOVENIJI: Uslovi su da imate Fejsbuk, znate engleski i volite životinje (VIDEO)

Stoga država razmišlja o načinima kako da prevaziđe taj problem i spremna je čak da izdvoji subvencije za osobe koje bi povredmeno pravile društvo pastirima. Jer planina je, kažu, pusta, nema stanovnika, a ni interneta.

Plate pastira se, inače, kreću od 400 do 500 evra. Niko, međutim, ne želi da bude pastir, što poljoprivrednike dovodi u nezgodnu situaciju pa moraju, čak, da smanjuju broj grla.

Sve to, kažu stručnjaci, ugrožava proizvodnju tradicionalne hrane.

- Ovakvo stanje traje duže i preti da uništi tradiconalno stočarstvo. U mnogim slučajevima će značiti kraj tradicionalne pripreme sira u mlekarama, zamiranje starih recepata i zatvaranja mnogih preduzeća koja postoje u ovoj oblasti - upozorio je Ivica Sofronievski iz Gostivara koji poseduje farmu od 2.500 ovaca.

Prema njegovim rečima, niko ne želi da sedi u planini za 500 evra pa pomoć traže u Albaniji, odakle, kako kaže, uglavnom dolaze stare osobe. Njegova farma trenutno zapošljava osam pastira od kojih je polovina iz Albanije.

- Situacija bi se mogla poboljšati ako se bude radilo na infrastrukturi do planinskih pašnjaka, koji su praktično odsečeni od civilizacije. Struje ima retko, a gotovo sva sela su napuštena - priča Sofronievski i dodaje da se pritom mora sprovoditi i obuka za pastira.

Zato su, kaže, u saradnji sa Ministarstvom prosvete dogovorili uvođenje modela obuke za pastire, a kandidati će provoditi po mesec dana na planini gde će imati obezbeđeno spavanje, hranu i piće, a fokus će im biti na praktičnom radu.

Mome Mladenovski iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razloge za pad broja stoke vidi u niskoj profitabilnosti, nedostatak infrastrukture, struje i interneta na planinskim pašnjacima.

Mladenovski stoga predlaže da država obezbedi subvencije za ljude koji bi "pravili društvo" pastirima u planini.

Njihov zadatak bi bio da izvesno vreme provode sa pastirima.

- Više od 400 makedonskih sela su bez stanovnika ili ih ima po dvoje troje, a broj ovaca se za 30 godina smanjio za jednu trećinu - zaključio Mladenovski, preneli su makedonski mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)