TONI BLER O PRESUDI: Imao sam dobru nameru, preuzeću punu odgovornost za sve greške

- To su ozbiljne optužbe koje zahtevaju ozbiljne odgovore. Odgovoriću detaljno kasnije tokom popodneva. Preuzeću punu odgovornost za bilo kakve greške bez izuzetka ili izgovora - navodi Bler

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je danas, nakon što je komisija na čelu sa Džonom Čilkotom objavila veoma kritičan izveštaj o odluci Britanije da uđe u rat u Iraku, da je on u tom slučaju "delovao u najboljem interesu Britanije".

POLITIČKA PRESUDA TONIJU BLERU ZA RAT U IRAKU: Nije rekao istinu o iračkom oružju za masovno uništenje i o dogovoru sa Bušom (FOTO) (VIDEO)

- Izveštaj bi trebalo da okonča sve dosadašnje optužbe o lošim namerama, lažima i pravarama - navodi se u saopštenju koje je objavila Blerova kancelarija, prenela je agencija AFP.

- Bilo da se ljudi slažu, ili ne sa mojom odlukom da pokrenem vojnu akciju protiv Sadama Huseina, ja sam je doneo sa dobrim namerama i, kako sam verovao, u najboljem interesu zemlje - istakao je bivši premijer Velike Britanije.

On je dodao da Čilkotov izveštaj sadrži realnu i materijalnu kritiku pripreme i planiranja intervencije u Iraku.

- Ja ću na to detaljno odgovoriti popodne. Preuzeću punu odgovornost za svaku moguću počinjenu grešku, bez izuzetka ili opravdanja - naveo je Bler.

Britanija je ušla u rat u Iraku "pre nego što su iscrpljene sve opcije za mirno razoružavanje", izjavio je ranije danas penzionisani britanski zvaničnik Džon Čilkot, predstavljajući svoj izveštaj o ulozi Velike Britanije u iračkom ratu.

DA LI JE SVRŠENO SA TONIJEM BLEROM? Evo šta bi mogao da krije Čilkotov izveštaj (FOTO)

Odluka Velike Britanije da 2003. uđe u rat u Iraku je počivala na pravnoj osnovi koja je bila "daleko od zadovoljavajuće", a razlozi za vojnu akciju koje je predstavio tadašnji premijer Toni Bler su bili preuveličani, zaključak je dugo očekivanog izveštaja komisije na čelu sa Čilkotom.

Obaveštajni podaci o navodnom oružju za masovno uništenje koje poseduje irački vođa Sadam Husein, a koje je Bler upotrebio da bi opravdao priključenje američkoj invaziji u Iraku, bili su loši, ali niko nije predstavio podatke koji bi dokazali suprotno, istakao je Čilkot.

Komisija je zaključila da je Britanija ušla u rat u Iraku "pre nego što su iscrpljene sve mirne opcije", izjavio je danas Čilkot, predstavljajući svoj izveštaj o ulozi Velike Britanije u iračkom ratu.

- Zaključili smo da je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo da se priključi invaziji na Irak pre nego što su iscrpljene opcije za mirno razrešenje. Vojna akcija tada nije bila poslednja opcija - istakao je Čilkot.

On je naveo da je vlada tadašnjeg premijera Blera predstavila procenu pretnje od oružja kojim raspolaže Sadam Husein sa "sigurnošću koja nije bila opravdana", kao i da vojno planiranje tog rata i njegovih posledica nije bilo na nivou tog zadatka.

(Telegraf.rs / Tanjug)