OPROŠTENO 650.000 NEPLAĆENIH RAČUNA "TELEKOMA" I "INFOSTANA": Evo kako da znate da li ste i vi među "srećnim dobitnicima"

Broj obustavljenih predmeta biće sigurno i veći, jer se još prikupljaju podaci o tome kako su se poverioci izjasnili do 1. jula, ali očekuje se da će bar polovina od svih izvršnih predmeta u Srbiji biti obustavljena

Na sastanku predsednika sudova održanom juče u Novom Sadu odlučeno je da, od milion i po izvršnih predmeta u Srbiji, najmanje 650.000 bude obustavljeno, piše "Politika".

IZVRŠITELJI OD 1. JULA DOBIJAJU VEĆA OVLAŠĆENJA: Evo šta to znači za sve nas!

Do stupanja na snagu novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, poverioci su mogli da se opredele da li žele da izvršne predmete povere javnim izvršiteljima ili da ih završe pred sudovima. Neki poverioci se do tog roka nisu uopšte izjasnili i na taj način su obustavili izvršne postupke.

Dva velika poverioca, "Telekom" i "Infostan"su odustali od najvećeg broja svojih izvršnih predmeta u sudovima i na taj način oprostili dugovanja velikom broju građana.

- "Telekom" ima nešto više od 300.000 predmeta i odlučili su da u 300.000 predmeta nastupi obustava, a ostaje oo 17.000 i 18.000 njihovih predmeta, koje će podeliti između izvršitelja i suda. U Beogradu će nastupiti obustava u više od 350.000 predmeta "Infostana". Tako ćemo imati rešene predmete na vrlo jednostavan način - rekla je Nela Kuburović, pomoćnik ministra pravde za Politiku.

Od besplatnih akcija "Telekoma" po 403 dinara

Broj obustavljenih predmeta biće sigurno i veći, jer se još prikupljaju podaci o tome kako su se svi poverioci izjasnili do 1. jula, kada je ovaj novi zakon stupio na snagu. Očekuje se da će bar polovina od svih izvršnih predmeta u Srbiji biti obustavljena.

ZAPLENIO IM KOMPJUTERE: Advokat uz pomoć izvršitelja zakucao na vrata SUDA

Međutim, savetuje se svim građanima da ipak provere da li su im dugovanja koja imaju prema ovim firmama ipak oproštena, jer se u suprotnom može desiti da dođe do prinudne naplate, posle koje sledi i plaćanje troškova sudova i izvršenja.

(Telegraf.rs)