PUTIN POZVAO ERDOGANA: Evo šta mu je poručio posle puča u Turskoj!

Putin i Erdogan su bili u sedam meseci dugoj svađi, koju su prevazišli prošlog meseca, kad se predsednik Turske izvinio za obaranje ruskog aviona u novembru. Posle ovog incidenta Rusija je uvela sankcije Turskoj i optužila Ankaru da trguje naftom sa ISIS

Ruski predsednk Vladimir Putin pozvao je telefonom predsednika Turske Redžepa Erdogana kako bi mu pružio podršku posle neuspelog puča koji je za vikend pokušala da izvede frakcija u turskoj vojsci, prenosi Newsweek.

NAJVEĆA MISTERIJA PUČA U TURSKOJ: Pobunjenici imali Erdoganov avion na nišanu, NE ZNA SE ZAŠTO NISU PUCALI!

Putin je lično pozvao Erdogana u nedelju i izjavio mu je saučešće zbog žrtava krvavog pokušaja promene vlasti. On je rekao i da Rusija smatra neprihvatljivim svako neustavno nasilje i neustavne postupke u demokratskoj državi. Putin je poželeo Erdoganu brz i dugoročan povratak stabilnosti i ustavnog reda u Turskoj. Rekao je i da se nada da će Turska uspeti da obezbedi sigurnost ruskih turista u Turskoj, a Erdogan je obećao da će preduzeti sve mere da to bude urađeno.

Dvojica lidera su se složila da se sastanu u najkraćem mogućem roku, kako bi popravili rusko-turske odnose.

TURCI NAJSTRAŠNIJE MUČE PUČISTE: Tuku ih gole na podu, naprave im PAKAO od života! (VIDEO)

Putin i Erdogan su bili u sedam meseci dugoj svađi, koju su prevazišli prošlog meseca, kad se predsednik Turske izvinio za obaranje ruskog aviona u novembru. Posle ovog incidenta Rusija je uvela sankcije Turskoj i optužila Ankaru da trguje naftom sa ISIS.

Vesti o puču u Turskoj su s posebnom pažnjom praćene u Moskvi, piše Newsweek, i rusko ministarstvo spoljnih poslova je među prvima pozvalo na mirno rešenje sukoba.

Mnogi u Rusiji upoređuju Erdoganov i Putinov režim, nagoveštavajući da se Putin plaši slične pobune u svojoj državi.

- Bravo Turska, možda i mi možemo da uradimo isto - napisao je Putinov rival Mihail Hodorkovski u petak, kad je pomislio da je Erdogan srušen. Hodorkovski je kasnije napisao da mu je "žao što je autokrata (Putin) zadržao svog kolegu s juga".

Pogledajte vesti koje su obeležile dan:

(Telegraf.rs)