IZ AJA SOFIJE ODJEKNUO ISLAMSKI POZIV ZA MOLITVU, hrišćani šokirani (VIDEO)

Ezan, koji se početkom ovog meseca čuo iz Aja Sofije, uneo je dodatni nemir u hrišćanskom svetu i ponovo zapalio sumnju i raspirio strahove da bi jednog dana, jedna od najvećih svetinja hrišćanstva mogla ponovo biti džamija

Islamski poziv na moltivu, takozvani "ezan", prvi put se čuo 1. jula posle 85 godina iz Aja Sofije, te su mnogi zaključili da će se pretpostavke obistiniti i da će ovu svetinju ipak "pretvoriti" ponovo u džamiju.

AJA SOFIJU POLAKO PRETVARAJU U DŽAMIJU: Čitaju Kuran u toku Ramazana, Grci oštro protestuju!

- Aju Sofiju smatraju simbolom osvajanja, islamske superiornosti nad hrišćanstvom - rekao je istoričar Tugba Tanjeri Erdemir.

Svojevremeno je zamenik turskog premijera Bulent Arinč rekao da "mi gledamo u ovu zaboravljenu Aja Sofiju i molimo se Alahu da su blizu naši dani kada će nam se ona osmehnuti".

Ova izjava je uvredila pravoslavne hrišćane koji smatraju da je crkva izgrađena kao svedočanstvo hrišćanskoj veri i da, ako će biti ponovo otvorena za versku službu, ona može biti samo hrišćanska.

Međutim, ezan koji se početkom ovog meseca čuo iz Aja Sofije uneo je dodatni nemir u hrišćanskom svetu i ponovo zapalio sumnju i raspirio strahove da bi jednog dana, jedna od najvećih svetinja hrišćanstva mogla ponovo biti džamija.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)