OVO SU ZONE OPASNOSTI OD ZARAZE U BEOGRADU: Virus groznice Zapadnog Nila pronađen na Paliluli i Banovom Brdu!

Ekipe Zavoda za biocide su iste večeri kada je detektovano prisustvo virusa izvršile adekvatan tretman komaraca na Paliluli i na Banovom Brdu

Virus Zapadnog Nila zasad je registrovan samo kod komaraca u Beogradu, i to na Paliluli i na Banovom Brdu kaže za Telegraf Branislav Pešić, doktor veterinarske medicine iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

AKO VAS JE OVIH DANA UJEO KOMARAC, A IMATE OVE TEGOBE, HITNO SE JAVITE LEKARU: Možda imate virus Zapadnog Nila!

On precizira za naš portal da je virus kod našeg domaćeg komarca kuleks pipiens (Culex pipiens) uočen u utorak.

- Na teritoriji Beograda na dva lokaliteta detektovano je prisustvio Zapadnog Nila kod našeg domaćeg komarca. Zaraženi komarci su pronađeni samo u srpskoj prestonici - kaže Pešić.

SRBIJO, OPREZ! Pojavili se komarci zaraženi VIRUSOM ZAPADNOG NILA!

Prema njegovim rečima, u istom periodu prethodnih godina, bio je mnogo veći broj pozitivnih lokaliteta na Zapadni Nil.

- Ekipe Zavoda za biocide su iste večeri kada je detektovano prisustvo virusa izvršile i adekvatan tretman na tom terenu tako da građani nemaju razloga za zabrinutost. Pored toga, građani bi trebalo da se pridržavaju onih opštih mera zaštite - da stavljaju mrežice na prozore, koriste repelente, izbegavaju mesta gde ima puno komaraca - navodi naš sagovornik.

PAŽNJA, OVO JE KOMARAC KOJI U SRBIJI PRENOSI GROZNICU ZAPADNOG NILA: Ubada kasno uveče i rano ujutru!

Pešić dodaje da je trenutna brojnost komaraca u Beogradu niža nego prošle godine, iako je klimatska situacija u potounosti odgovara ovim krvopijama.

Pogledajte video:

(Lj. R.)