PRVI SLUČAJ GROZNICE ZAPADNOG NILA U SRBIJI: Oboleli primljen na Institut za infektivne i tropske bolesti, SUMNJIVE JOŠ DVE OSOBE

- Jedna osoba je obolela a imamo i dva slučaja koja se vode kao sumnja na groznicu Zapadnog Nila. Mi ćemo tokom dana definisati da li se radi o dva nova slučaja oboljenja - rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić

Tokom vikenda registrovan je prvi pacijent u Srbiji ove godine koji ima groznicu Zapadnog Nila, a za još dva pacijenta se rade ispitivanja, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić.

OVO SU ZONE OPASNOSTI OD ZARAZE U BEOGRADU: Virus groznice Zapadnog Nila pronađen na Paliluli i Banovom Brdu!

Obolela osoba od groznice Zapadnog Nila se, prema njegovim rečima, nalazi na Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Imamo i dva slučaja koja se vode kao sumnja na groznicu Zapadnog Nila. Mi ćemo tokom dana definisati da li se radi o dva nova slučaja oboljenja - rekao je Ilić za RTS.

SRBIJO, OPREZ! Pojavili se komarci zaraženi VIRUSOM ZAPADNOG NILA!

On je dodao da postoje podaci da imamo nove lokacije na kojima je identifikovan virus kod komaraca, što govori o prisustvu virusa groznice Zapadnog Nila na široj teritoriji Srbije, te da je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo od uboda komaraca.

Prema njegovim rečima, važna je lična zaštita, odnosno da se u večernjim i ranim jutarnjim satima ne izlazi bez dugih rukava i nogavica i da se postavljaju zaštite na prozorima.

SMRTONOSNI VIRUS ZAPADNOG NILA UBIO VEĆ 47 LJUDI: Zaraženih komaraca ima na Julinom brdu i Paliluli!

Takođe, potrebno je iz dvorišta ukloniti mesta sa stajaćom vodom i izbegavati lokacije pored bara i reka u večernjim satima.

- Lokalne samouprave moraju staviti među svoje prioritete i tretman komaraca. Imamo i podatke da jedan broj lokalnih samouprava još uvek to nije uradio - dodao Ilić.

(Telegraf.rs / Tanjug)