Kovač: Vlast u Srbiji se još nije oslobodila "virusa agresivnog velikosrpstva"

Kovač optužuje Srbiju da je odgovorna za pokretanje ratova i stotine hiljada žrtava i uništenih egzistencija

Odlazeći hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač optužio je vlast u Srbiji da se, kako tvrdi, još nije oslobodila "virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslovenskog komunističkog sistema i da dok to ne urade zvanični Beograd nikada neće ući u EU".

SKANDAL: Hrvatski ministar uporedio Gavrila Principa sa USTAŠOM

- Srbiji će trebati puno pomoći, puno mukotrpnih reformi da bi usvojila evropske vrednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje. A to podrazumeva da će se predstavnici vlasti, rukovodeće strukture u Srbiji, morati zauvek osloboditi virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslavenskog komunističkog štema - naveo je Kovač na svom Fejsbuk profilu.

Ministar spoljnih poslova Srbije i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je ranije danas da Srbija "ne sme i neće ćutati na rehabilitaciju fašizma u i ustaške NDH u Hrvatskoj".

Reagujući na rasprave koje se ovih dana vode u Hrvatskoj o tome kako treba pravno urediti upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni", sa željom, naravno, da se dozvoli njegova upotreba, Dačić poručuje da je to, u stvari, jasan pokazatelj stanja u toj zemlji, koja, kao članica EU, reahbilituje faštističku ustašku NDH.

Kovač to, međutim, tumači kao "pametovanje" i "podučavanje" srpskih vlasti kojima, kako kaže, svakodnevno zasipaju hrvatsku javnost.

- Zaista nema dana da se ne javljaju oni u srpskoj vlasti koji su 90-ih godina prošlog veka bili delom vlasti i/ili vladajućih stranaka, kada su iz Beograda pokrenuti ratovi protiv Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, osvajački ratovi koje je Beograd redom sve izgubio - naveo je on.

Optuživši Srbiju da je odgovorna za pokretanje tih, kako navodi, ratova i stotine hiljada žrtava i uništenih egzistencija, zvanični Beograd "ciljano širi osećaje osvete, huška srpski narod protiv drugih naroda i sprečava ga u tome da se dugoročno uspostavi dobrosusedska saradnja u evropskom duhu".

- Da je to tako pokazao je i dokazao predsednik vlade Aleksandar Vučić 4. avgusta u Zemunu u svom govoru prilikom obeležavanja ''Dana sećanja na stradanja i progon Srba'' kada je akciju Oluju kojom su Hrvatska vojska i Hrvatska policija oslobodile okupiranu hrvatsku državnu teritoriju nazvao ''zločinačkim konačnim rešenjem'' spominjući ''mnogo izvađenih srpskih očiju'', ''mnogo odsečenih srpskih ušiju i noseva" - navodi Kovač.

Kovač primećuje da u govoru premijera Vučića nije bilo ni reči, kako kaže, o tome da se radi o "hrvatskoj državnoj teritoriji, da je nekoliko stotina hiljada Hrvata bilo prethodno proterano, da su mnogi Hrvati ubijeni, mučeni".

- Je li to retorika, jesu li to metafore koje vode ka stvaranju dobrosusedske saradnje? Je li to retorika kojom Srbija misli da može ući u EU? Nema Srbiji sreće s takvim rečnikom, s takvom ideologijom, s takvim pristupom. Ni s falsifikovanjem podataka jer nije istina da je u jednom ljudskom veku ''broj Srba u Hrvatskoj smanjen za 90 posto" - naveo je Kovač.

(Telegraf.rs / Tanjug)