ČOVEKA ISPRED PALATE ALBANIJA UBIO MAMUT: Iako zvuči neverovatno, OVO JE ŽIVA ISTINA!

Skeleti neandertalca i mamuta koji su poginuli u međusobnoj borbi pronađeni su u centru grada

Na prostorima današnje Republike Srbije naučnici su pronašli dokaze koji potvrđuju tvrdnju da su najstariji tragovi ljudskog postojanja čak iz vremena glacijala, odnosno 40.000 godina pre nove ere. Premda su u to vreme zajednice bile primitivne i brojale mali broj članova, ljudi su bili snalažljivi i energično su se borili za preživljavanje.

U tom periodu živeli su u pećinama, grupisani u zajednicama koje su brojale od 10 do 15 članova praveći oruđe i oružje od kamena i kostiju i bavili se lovom i sakupljanjem plodova.

Za plen su birali krupne biljojede, najčešće džinovske jelene, divlje konje i goveda, a kako se klima menjala – lovili su mamute, nosoroge, lavove i hijene.

Ove zajednice su nestale naglom promenom klime 25.000 godina pre nove ere, a istraživanje njihovih lokaliteta osnov su za dalja naučna proučavanja.

Tako je i utvrđeno da su živeli u pećinama kod sela Gradac, ispod Jeririnog brda u blizini Kragujevca i Risovača na Venčacu kod Aranđelovca.

A, nećete verovati, skeleti neandertalca i mamuta, poginulih u međusobnoj borbi, pronađeni su ispod današnje Palate Albanija u najstrožem centru Beograda.

Biolog Miodrag Jovanović iz Prirodnjačkog muzeja prisetio se za Novosti da su prilikom radova na Slaviji, kada su kopani temelji za Narodnu banku, pronađeni ostaci rebra kita i da muzej čuva pršljenove žkoja se pre 20 miliona godina kupala u Panonskom moru.

(Tanja Milanović)