PLATA 70.000 DINARA, PLUS HRANA: Niko neće da radi na Zlatiboru!

- Krvav je ovo pos'o, ali se i dobro zaradi. Isplati mi se da svaki dan putujem iz Nove Varoši - priča Blagoje Grbić, jedini Raškovićev radnik

Narod kuka zbog besposlice, a niko neće da radi! Bar ne na Zlatiboru gde jedini katrandžija Radovan Rašković (46) pokušava da nađe radnike. Ne vredi mu ni to što bi ih plaćao i preko 70 hiljada mesečno.

Potrebna su mu četiri radnika, a za sad ima samo jednog. Dnevnica je kod njega 3.000 dinara, a plaćeni su i troškovi prevoza, daje dva obroka i užinu. Slobodni dan je nedelja i na svako crveno slovo, al' niko neće.

- Kuknjava na besposlicu, a ja se ubih da nađem radnike. Svi bi da zadnjice uvale u komotne fotelje, malo ko da poturi grbaču - žali se jedini katrandžija u Srbiji.

EMIRATI TRAŽE RADNIKE IZ SRBIJE: Minimalna plata 1.200 evra, a posao je neviđeno human

Niko neće da čupa borove panjeve, a i kad se pojavi ne izdrži dugo...

- Jedan je radio dva-tri dana i više se nije vratio. Drugi je izdržao do doručka. Zagrizao režanj salame i parče paradajza, pružio ruku i otišao. Još sam morao da ga vozim do autobuske stanice da bi mogao da se vrati u Priboj. Za taj posao majka mora da rodi ‘ajduka - kaže katrandžija.

Sve što proizvede proda u Švedskoj. Ove godine je izvezao 16 tona, ali je mogao i više da je, kaže, imao više radnika.

- Krvav je ovo pos'o, ali se i dobro zaradi. Isplati mi se da svaki dan putujem iz Nove Varoši - priča Blagoje Grbić, jedini Raškovićev radnik.

POSAO DOBRO PLAĆEN, ALI MNOGO DALEKO: NASA traži radnike, evo koje su pozicije otvorene (FOTO)

Njegova katrana je jedina u regionu, a zahvaljuući katranu koji se dobija destilacijom borovih panjeva, uspeva da nahrani troje dece, suprugu, zanemoćalog oca...

- Onomad mi je Šveđanin sa kojim trgujem priznao: "Mi smo bogata zemlja, nama trebaju takvi kao vi, siromašni, za prljave i teške poslove", sleže ramenima Radovan Rašković.

SVI BI VOLELI DA RADE OVAJ POSAO U HRVATSKOJ: Plata je 1.500 evra, a tek da vidite koje je zanimanje...

Ne ljuti se Radovan jer se setio kako ih je davno nadmudrio i zahvaljujući tome otpočeo biznis. Pohvalio im se u kafani pre šest godina da su sve šume i katrani na rodnoj Mokrj Gori njegovi, te ih je ubedio da mu daju novac i kaparu da im proizvede katran.

Požurio je na Zlatibor, našao plac usred šume, nabavio mašine, jer su kupci insistirali na rokovima, prenosi Blic.

- Sve što sam imao uložio sam u katranu. Bilo je dana kad sam jeo jednom dnevno, ali se odricanje isplatilo - završava svoju priču Radovan.

(Telegraf.rs)