MERE ŠTEDNJE: Bez posla ostaje 120.000 ljudi?

Smanjivanjem broja državnih činovnika umanjila bi se izdvajanja iz budžeta za više stotina miliona evra, ocena je Fiskalnog saveta

Zbog mera štednje, prvi bi bez posla mogli da ostanu zaposleni u državnim agencijama i fondovima, kao i radnici u neprivatizovanim društvenim preduzećima - oko 60.000, procene su i predlozi Fiskalnog saveta da se izbegne kolaps ekonomije.

Još toliko otkaza do 2016. moglo bi da bude podeljeno radnicima javnih preduzeća, nemedicinskom osoblju, zaposlenima u osnovnom obrazovanju i opštinskoj administraciji.

Prosečna zarada u državnom sektoru je skoro 40 odsto viša od prosečne zarade u ostatku privrede. Smanjivanjem broja državnih činovnika umanjila bi se izdvajanja iz budžeta za više stotina miliona evra.

- Velika razlika između standarda zaposlenih u državnom i privatnom sektoru je izvor ne samo manjka u budžetu, već i negativnih efekata na ekonomiju. Stvara se i loš sistem podsticaja koji guši privatnu inicijativu i preduzetnički duh - dodaju u Fiskalnom savetu.

Nikola Pavičić, član Unije poslodavaca, kaže da boljeg života na kredit nema, a biće nam bolje kada krene ekonomija. Zbog toga nova vlada mora odmah da uvede reforme, pre svega uštedu u javnom sektoru.

- Sada nismo ni blizu proizvodnje koju smo imali pre 23 godine. Fiskalni savet je zakasnio sa svojim upozorenjem da nam predstoji bankrot - dodao je Pavičić.

(Izvor: Kurir)